Menczer Tamás: Úgyis azt mondják, papagájkommandó vagyok

MG 4631
Menczer Tamás külügyi államtitkár volt Rónai Egon vendége a Konkrétan című műsorunk e heti adásában. A beszélgetésben szóba került többek között, hogyan lett sportriporter, sajtófőnök, majd államtitkár, miként reagált Böröndi Gábor nagy port kavart kijelentésére, és hogy miért részesíti hazánk előnyben a kínai befektetőket.

„Beadtam a jelentkezésemet gyakornoknak a Telesporthoz, ahol mondták, hogy  hiányoztam, mint ablakos tótnak a hanyatt esés” – meséli Menczer Tamás pályafutásának kezdetét Rónai Egon provokatív kérdésére, mázlinak tartja-e, hogy 22 évesen már tévésként szerepelt.

A tavalyi esztendőben 2600 milliárd forintnyi beruházásról született döntés, 48 százaléka keleti, 42 százaléka nyugati, tíz százaléka magyar. Egy kiegyensúlyozott arány látszik. Az elmúlt négy évben, ha a beruházásokat nézzük, az első helyen mindig keleti ország volt, háromszor Dél-Korea, egyszer Kína, ha a beruházások darabszámát nézzük, az első helyen mind a négy évben Németország volt

– válaszolt Menczer Tamás a műsorvezető azon felvetésére, hogy a magyar politika nagyon komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt tíz évben, hogy a kínai kapcsolatok rendben legyenek, és kínai tőke érkezzen.

Azonnali tűzszünetre van szükség, nem lehet feltételeket a tűzszünet elé gördíteni. Tűzszünet és béketárgyalások. A mi álláspontunk az, hogy aki feltételeket támaszt a tűzszünet és a béketárgyalások elé, az valójában nem akar tűzszünetet, és nem akar béketárgyalásokat, következésképp háborúpárti      

– fejtette ki az államtitkár a véleményét az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

Konkrétan legújabb adásában Rónai Egon arról is beszélgetett Menczer Tamással, hogy

  • mindig egyetért-e azzal, amit képviselnie kell,
  • a V4-ek túlélik-e a jelenlegi állapotot,
  • mit gondol Svédország NATO-tagságáról, és
  • milyen a viszonya David Pressman amerikai nagykövettel.

(Borítókép: Rónai Egon és Menczer Tamás. Fotó: Németh Kata / Index)