Amerikai óriáscég vezetőivel tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2023.05.11. 08:51
Az Egyesült Államok meghatározó mezőgazdasági térségében, Indiana államban tárgyalt szerdán Nagy István. A szövetségi államok vezetőivel folytatott megbeszéléseiről az MTI-nek adott interjúban az agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy ezek a tárgyalások kifejezetten a gazdasági együttműködéseket segítik.

Nagy István Indianapolisban találkozott Eric Holcomb kormányzóval. Az egyeztetés azért volt fontos, mert Indiana az Egyesült Államok kukorica- és gabonatermelése szempontjából rendkívül meghatározó.

Az agrárminiszter emellett Chicagóban is egyeztetéseket folytatott a John Deere mezőgazdasági gépgyártó vállalat vezetőivel, ezt a találkozót a precíziós technológiák felhasználása szempontjából mondta fontosnak. „Ez a termelési módszer egyben megoldás arra, hogy kevesebb vegyszert használjon az agrárium, javuljanak az állatjóléti körülmények. Vagyis amit a fenntarthatóság jelent, abban a precíziós mezőgazdasági technológiák végtelenül fontosak” – fogalmazott. 

Az agrárminiszter elmondta, hogy az amerikai mezőgazdasági óriáscég vezetőivel tartott találkozó témái között szerepelt

  • az együttműködés gazdasági oldalának kiszélesítése is,
  • valamint, hogy milyen új lehetőségek vannak magyarországi beruházásokban, fejlesztésekben.

„Mi élen járunk a precíziós technológiák alkalmazásában, és szeretnénk az együttműködést bővíteni” – fogalmazott a magyar agrárminiszter.

Nagy István egyesült államokbeli látogatásának első napján, hétfőn részt vett egy nemzetközi kormányzati-szakértői-üzleti konferencián is, amelynek témája az éghajlatváltozás agráriumra gyakorolt hatása volt. Ezzel kapcsolatban kifejtette: „Növelni kell a versenyképességet annak érdekében, hogy a Földön élő egyre több embert el lehessen látni élelmiszerrel, úgy, hogy közben a »teremtett világ« minőségét meg lehessen őrizni.”