Ma több mint 13 ezer fiatal sorsa dől el

D RUJ20230508022
2023.05.12. 07:49
A csütörtöki angol után pénteken német nyelvvel folytatódnak az írásbeli érettségik a középiskolákban. Bár a kötelező vizsgákon ezzel túl lesznek a diákok, a megmérettetésnek még nincs vége: jövő héten a szabadon választható tantárgyak következnek.

Pénteken német nyelvvel zárul a kötelező vizsgák érettségi hete.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 11 537-en vizsgáznak, számukra az írásbeli összesen négy részből áll, és 117 a maximálisan megszerezhető pontszám. Mindez úgy áll össze, hogy az olvasott és hallott szövegértésért 33-33, a nyelvhelyességért 18, az íráskészségért pedig szintén 33 pont jár. A feladatok megoldására összesen 180 percet kapnak a tanulók, akik a szövegalkotáshoz nyomtatott szótárat is használhatnak.

A EURÓPAI TANÁCS SKÁLÁJA SZERINT A KÖZÉPSZINTŰ ANGOLÉRETTSÉGI A B1 NYELVTUDÁSI SZINTTEL EGYENÉRTÉKŰ.

Emelt szintű vizsgára 2077-en jelentkeztek, az írásbeli itt is négy részből áll, a feladatok megoldására azonban 240 perc áll rendelkezésre, a maximálisan megszerezhető pontszám pedig a 120.

Ahogy az angolnál, úgy a németnél – és egyébként a többi idegen nyelv esetén is – igaz az a szabály, hogy emelt szintű vizsgán 60 százalék elérésekor a teljesítmény egy középfokú (B2), komplex típusú, 40–59 százalék elérésekor pedig egy alapfokú (B1), komplex típusú nyelvvizsgával ér fel.

Hat napja tart a tavaszi érettségi-időszak

Mint arról korábban beszámoltunk, a 2022/2023-as tanév tavaszi érettségi időszaka május 5-én startolt el, múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbelijeit rendezték meg.

  • Ezen a héten a magyar nyelv és irodalom volt az első kötelező tárgy. Középszinten a diákok először egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak, majd a gyakorlati szövegalkotásnál két opció közül választhattak: vagy a Bringázz a suliban! kampánnyal kapcsolatban érveltek, vagy megfogalmaztak egy levelet, amelyben társukat ajánlották jó tanuló-jó sportoló címre. A végzősök a vizsga második részében szintén választhattak: vagy egy Lázár Ervin-novellát elemeztek, vagy összehasonlítottak egy Petőfi Sándor- és egy Tóth Árpád-verset. Arról, hogy mit gondol az idei feladatsorról Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, itt írtunk bővebben.
  • Kedden matematikával folytatódott a sor, a középszintű vizsga első részében többek között az árcsökkenésről kérdezték a tanulókat, míg a második részben függvényes és geometriai példák kerültek elő, továbbá az érettségizőknek a Föld népességével kapcsolatban egy százalékszámítós feladattal is meg kellett küzdeniük.
  • A történelem ismétli önmagát – úgy tűnik, ez tényleg így van, a korábbi évekhez hasonlóan ugyanis idén is átverték a diákokat a középszintű vizsga esszékérdéseivel. Mint megírtuk, egy nappal a történelemérettségi előtt egy Facebook-csoportban jelent meg egy május 10-ei dátummal ellátott feladatlap, ami alapján idén is felmerült a szivárogtatás gyanúja. Később azonban kiderült, hogy most is csak csőbe húzták a tanulókat. Azt, hogy mik voltak a valódi témák a megmérettetésen, ebben a cikkben foglaltuk össze.
  • Csütörtökön az angolosok bizonyíthattak, a középszintű vizsgán az olvasott szövegértési feladatsorban kutyákról, stresszről, városi könyvtárról, internetelérésről egy hegyen, valamint szabadulószobákról kaptak feladatot. A vizsga második részében légiutas-kísérők, Jane Goodall, valamint egy anekdota került elő az Egyesült Államok egy korábbi elnökéről. A listeningnél a cukorról és Mary Poppinsről, a Simon Garfunkel együttesről, illetve egy archeológussal készült interjúról hallhattak a diákok. Végül az íráskészséget felmérő feladatsorban a diákoknak egy cambridge-i programot kellett maguknak és egy barátjuknak összeállítaniuk, majd egy macskák miatt aggódó lánynak kellett válaszlevelet írniuk. 

Még több mint egy hónapig izgulhatnak a diákok

Jövő héten a szabadon választható tárgyak következnek, sorra kerül mások mellett az informatika, a biológia, a kémia, a földrajz, a társadalomismeret, az ének-zene, és az orosz nyelv is. A részletes menetrend elérhető az Oktatási Hivatal weboldalán.

A hivatal tájékoztatása szerint ezekben a hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek, a megmérettetést idén is a kormányhivatalok koordinálják 3171 bizottság közreműködésével. Az írásbeli vizsgákat május 5. és május 26. között rendezik meg, míg a szóbeliket június 7. és június 30. között.

Azoknak, akik az érettségi után egyetemen képzelik el a jövőjüket, érdemes egy fontos dátumot megjegyezni, ami nem más, mint a július 26-a. Ezen a napon derülnek ki ugyanis a felvételi ponthatárok, ami alapján eldől, kit hova vettek fel.

(Borítókép: Érettségiző diákok 2023. május 8-án. Fotó: Ruprech Judit / MTI)