Orbán Balázs: A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője

Orbán Balázs 1
2023.05.12. 18:10
Magyarország érdeke a konfrontáció elkerülése és a minél összetettebb kereskedelmi kapcsolatok megléte – jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által tizenharmadik alkalommal megszervezett Ludovika Fesztivál második napján.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) sajtóirodája által készített beszámoló szerint Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió alapító atyjai – közülük is a legismertebb, Robert Schuman – a II. világháború lezárását követően kialakuló és stabilizálódó békét jelölte meg mint az Európai Unió legfontosabb szándéka.

Érdekünk a konfrontáció elkerülése

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ehhez képest a brüsszeli tanácsüléseken geopolitikáról, háborús műveletekről, újabban megnyíló frontokról, konfliktusokról beszélnek, miközben Európa gazdasági értelemben nem áll jól egy világpolitikai versenyben sem. Hozzátette: az alapító atyák sok esetben nagyon másként gondolkodtak a kereszténységről, az európai nemzetek közötti együttműködésről, valamint a háború és béke ügyéről, mint amilyen kritikákat Brüsszel megfogalmaz Magyarországgal szemben ezekben a kérdésekben.

Ha az új generáció nem képes újrafogalmazni, mit jelent számára Európa, akkor az európai integráció meg is szűnhet

– jelentette ki Orbán Balázs, majd leszögezte: vizsgálni kell, hogy Magyarország ebben az együttműködésben a nemzetstratégiai céljait meg tudja-e valósítani. Ugyanakkor azt is mondta: az biztos, hogy Magyarországnak ebben az együttműködésben kell maradnia, de hogy ennek mi lesz a sorsa, az még bizonytalan.

Ennek megoldásában nekünk, magyaroknak és a közép-európai térségnek nagyon aktívan kell részt venni, az ebből eredő esetleges konfliktusokat és nehézségeket nem szabad személyesnek venni, mert a megoldás megtalálásának érdekében ezekre szükség van

– emelte ki Orbán Balázs. Mint mondta, Magyarország egy Európa közepén elhelyezkedő ezeréves állam, amely jelen pillanatban egy rendkívül nyitott, exportorientált, termelésre berendezkedett és a jó minőségű termékeit külföldi piacokon eladó ország.

A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: Magyarország érdeke a konfrontáció elkerülése és a minél összetettebb kereskedelmi kapcsolatok megléte. Azt is mondta: az ország számára azért fontos az Európai Unió, mert rajta keresztül fér hozzá a közös piachoz, és így tudja a megtermelt termékeit eladni az unió országaiban. Az Európán kívüli országok is azért kereskednek Magyarországgal, mert ezáltal férnek hozzá az európai termékekhez és a piachoz.

Az Európai Unió létezése előtt is voltak érdekegyeztetési fórumok, rítusok, tárgyalások, megegyezések, volt intellektuális vita és egy olyan kötőanyag, amelynek az volt a feladata, hogy az Európán belüli konfliktusokat egy közös civilizációs alapból kiindulva el tudja rendezni, ez pedig a kereszténység volt

– fejtette ki Orbán Balázs.

A nemzeti érdek a vezérlő erő

Beszélt arról is, hogy az integráció fenntartásával kapcsolatban az alapszerződésekben meghatározott jogi szerepvállalások is fontosak, az Európai Bizottság pedig épp ezekkel ellentétesen viselkedik.

Az európai értékekre leselkedő legnagyobb veszély az, ha a brüsszeli intézmények az alapszerződés adta keretek és szerepfelfogások közül kilépve, saját politikai agenda mentén kezdenek el tárgyalni. Nem magyarként, nem lengyelként, hanem európaiként kell ez ellen tiltakozni

– jelentette ki a politikai igazgató.

Az angolszász politikai gondolkodással összehasonlítva kifejtette: a magyar konzervatív politizálás vezérlő ereje mindig a nemzeti érdek volt.

„Ebből érthető meg, hogy miközben a magyar kormány egyébként identitáspolitikai kérdésekben valóban konzervatív vonalat képvisel, gazdaságpolitikai kérdésekben és az államirányítás bizonyos kérdéseiben miért hoz néha klasszikus liberális vagy klasszikus szociáldemokrata irányból levezethető döntéseket” – mutatott rá Orbán Balázs.

Kitért arra is, hogy az elmúlt 13 év magyar külpolitikai és diplomáciai tevékenysége felértékelte Magyarországot a nyugati világban és azon kívül is, ahhoz képest, hogy milyen gazdasági súllyal és katonai erővel rendelkezik.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: a konzervatívok stratégiai partnerként, a liberális oldal viszont stratégiai veszélyként könyveli el hazánkat, ezért az ebből eredő támadásokat el kell hárítani és napi szintű eredményeket, illetve sikereket kovácsolni.

A nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője, ezért a nemzeti gondolat kizárásához mi sohasem fogunk hozzájárulni

– jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója.

Korábban Orbán Balázs többször is kifejtette, hogy Magyarországnak milyen stratégiára van szüksége a következő évtized megnyeréséhez. Továbbá azt is megfogalmazta: az országnak nem érdeke, hogy visszaálljon a hidegháború korának blokkokon alapuló nemzetközi rendje, és alternatív globalizációs modellre, illetve stratégiára van szüksége. Egy összekapcsolt gazdaságra épülő modell mellett érvelt, vagyis Magyarország a Kelet és a Nyugat közötti békés kereskedelemre építi stratégiáját.

(Borítókép: NKE Sajtóiroda)