Hét vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2023.05.13. 06:44
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt hét vármegyére. A legmagasabb nappali hőmérséklet az országban 13–20 között alakul, míg éjszaka sem lesz hidegebb 9 foknál.

Az összefüggő felhőzet lassanként szakadozik, gomolyosodik. Elszórtan előfordulhat zápor, délen zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket átmeneti szélerősödés és intenzív csapadék is kísérhet.

A keleti, délkeleti szél helyenként élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 20 fok között valószínű. Késő estére 9 és 13 fok közé hűl le a levegő.

Szombat délutántól az ország déli, délnyugati felén elégségesek a feltételek helyenkénti zivatarok kialakulásához. Egy-egy intenzívebb zivatar esetleg a déli tájakon lehetséges. Itt a zivatarokhoz jobb eséllyel társulhat 60 km/h feletti szél, 20 mm-t elérő csapadék, illetve jégeső.

Figyelmeztetés van érvényben

Emellett zivatar alakulhat ki, emiatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az alábbi vármegyékben:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy,
  • Tolna,
  • Zala.

Ezeken a területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Orvosmeteorológia

Időjárási front nem lesz felettünk, azonban az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás és akár rosszullét továbbra is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Az utakon figyelemmel kell közlekedni, ugyanis a zivatarok kialakulásának megnövekedett esélye miatt sokfelé kell számítani vizes, csúszós utakra a közlekedőknek, valamint a látási viszonyok is jelentősen romolhatnak – írja az Időkép, hozzátéve, hogy hajnalban, reggel foltokban pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras