Eljött az év eddigi legjelentősebb választása Magyarországon

2023.05.14. 06:25
Három településen tartanak vasárnap időközi helyi önkormányzati választást: Dörön polgármestert, Gödön polgármestert és képviselőt, Kiskőrösön pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Dör községben azért rendeznek választást, mert a községet csaknem 30 évig irányító Dóczy Géza (független) február 1-jén lemondott. Az időközi választáson három független jelölt indul, a választói névjegyzékben csaknem 500 választópolgár szerepel.

A Bács-Kiskun vármegyei Kiskőrös 8. számú egyéni választókerületében egyéni önkormányzati képviselőt választanak, mert a kerület korábbi képviselője, Markó Ferenc (Fidesz–KDNP) február 2-án elhunyt.

A képviselő-választáson két jelölt indul: egy függetlenként, egy pedig a Fidesz–KDNP színeiben. A választói névjegyzékben mintegy 1400-an szerepelnek.

Az eddigi legfontosabb választás

A Pest vármegyei Gödön polgármestert és az 5. számú egyéni választókerületben képviselőt is választanak, mivel még februárban lemondott a település polgármestere, Balogh Csaba (DK–Jobbik–LMP–Mindenki Magyarországa–Momentum–Párbeszéd) és Hlavács Judit (DK–Jobbik–LMP–Mindenki Magyarországa–Momentum–Párbeszéd) képviselő.

A polgármesteri tisztségért három jelölt indul: ketten függetlenként, egy jelölt pedig a Kapu Civil Kurázsi és Kontroll Egyesület képviseletében. A képviselő-választáson hat jelölt van. A gödi választói névjegyzékben 16 800-an szerepelnek, az 5. számú választókerület új képviselőjére pedig 2400-an szavazhatnak.

Nem tűrhetem tovább, hogy karaktergyilkos szlogenekkel mocskoljanak be politikai ellenfeleim, vagy arra kényszerítsenek, hogy hitelesítsem a közpénzt pazarló döntéseiket

– írta lemondásának indoklásában februárban az exmomentumos Balogh Csaba, Göd korábbi polgármestere.

A gödi feszültség elérte az országos politika szintjét is

A Demokratikus Koalíció 2020 nyarán azt állította, hangfelvétel bizonyítja, hogy Balogh Csaba fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit. A Momentum reakciójára sem kellett sokat várni, manipulált hangfelvételnek nyilvánították, és leszögezték, hogy Balogh Csaba nem akarta kormánypártira cserélni az alpolgármestereket, minderről ők is küldtek egy részletet a beszélgetésből, az ügyről itt írtunk részletesen.

Kammerer Zoltán, a háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó március végén jelentette be, hogy független polgármesterjelöltként indul az időközi választáson. Tuzson Bence bejegyzéséből kiderült, a Fidesz szerette volna, ha Kammerer Zoltán a párt színeiben indul, de az olimpikon ragaszkodott a független jelöltséghez.

Ringbe száll a polgármesteri pozícióért Szilágyi László Lajos alpolgármester is, aki 2019-ben Balogh Csabához hasonlóan az ellenzéki összefogás jelöltje volt. A politikus neve mellett jelölőszervezetként a Kapu CIKK Egyesület szerepel. Szilágyi László Lajos korábban a DK tagja volt, de kilépett a pártból.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.