Bocsánatkérő levelet írt az uniós biztos Navracsics Tibornak

GettyImages-1246529511
2023.05.14. 16:12
Több neves magyar egyetemet is kizártak volna egy uniós programból, a vita végül a magyar kormány és az Európai Bizottság szintjéig ért. Úgy tűnik, hogy pont kerülhetett az ügy végére, hiszen Johannes Hahn költségvetési biztos bocsánatkérő levelet írt Navracsics Tibornak.

Arról már elsőként beszámoltunk itt az Indexen, hogy több neves magyar egyetem, köztük a BCE, a BME, a MATE, az SZE és az ELTE is érintett abban a felsőoktatási konfliktusban, amely az Európai Bizottság és a magyar kormány között robbant ki. Információink szerint a szakmai vita politikai szintre került, magyar miniszterig, illetve uniós biztosig ért. 

A LIFE Capacity Building projekttel kapcsolatban március 9-én érkezett a megkeresés az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) felől, amely az Európai Bizottság dekarbonizációt és fenntartható növekedést előmozdító programjait irányítja.

A CINEA listát kért az egyik munkacsomagba (WP6) bevonni tervezett egyetemekről a projekt koordinátorától, a Magyar Fejlesztésösztönző Irodától (MFÖI). A listát a magyar fél meg is küldte, elmagyarázva, hogy ezek az egyetemek pusztán célcsoportként szerepelnek a projektben, a pénzügyi támogatásból nem részesülnek, így jogi kötelezettséget sem kell vállalniuk a projektben.

Az eredetileg bevonni tervezett egyetemek a következők voltak:

  • Budapesti Corvinus Egyetem (BCE);
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME);
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE);
  • Széchenyi István Egyetem (SZE);
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE).

Erre azonban az a válasz érkezett az uniós intézményrendszer térfeléről, hogy a 2022. december 15-i tanácsi döntés I. mellékletében felsorolt egyetemek közül szerepelnek egyetemek ebben a górcső alá vett projektben, ezért felül kell vizsgálni az adott munkacsomagot, és a tervezett költséget ki kell venni. 

A kérésre hazai oldalról, az MFÖI részéről megint csak együttműködés volt a válasz: ugyanis törölték a BCE-t, az SZE-t és a MATE-t is, majd ezen egyetemek nélkül nyújtották be az előkészített szerződéstervezetet.

Navracsics Tibor akcióba lépett 

Navracsics Tibor, aki nemcsak a területfejlesztésért, hanem az európai uniós források felhasználásáért is felel, később levelet írt Marija Gabriel uniós biztosnak, akinek a portfóliójába az oktatás éppúgy beletartozik, mint az innováció, a kutatás, a kultúra és az ifjúság.

NAVRACSICS TIBOR ARRA HÍVTA FEL A BOLGÁR BIZTOS FIGYELMÉT AZ INDEX BIRTOKÁBA KERÜLT LEVELÉBEN, HOGY A CINEA INTÉZKEDÉSE JOGSZERŰTLEN, A VÉGREHAJTÓ ÜGYNÖKSÉG ÁLTAL MEGFOGALMAZOTT KÉRÉS pedig SEMMI ESETRE SEM VEZETHETŐ LE A TAVALY DECEMBERI TANÁCSI HATÁROZATBÓL.

Lapunk információi szerint a határozott fellépésnek meg is lett az eredménye, annak kedvező volt a fogadtatása Brüsszelben, ami az utóbbi időszak egyre élesebb ellentétei miatt nem volt éppen magától értetődő. 

Johannes Hahn bocsánatkérő levelet írt

A Mandiner birtokába került az Európai Unióból érkezett válaszlevél, amelyet egyenesen Johannes Hahn költségvetési biztos írt. Ebben az Európai Bizottság tagja jelezte, hogy az előkészítő eljárás során félreértés történt a javaslatban a „harmadik félnek nyújtott pénzügyi támogatás” kategóriába sorolt költségtétellel kapcsolatban.

Szerinte a CINEA tévesen úgy ítélte meg, hogy az érintett egyetemek az Európai Unió pénzügyi támogatásának kedvezményezettjei lennének, megsértve a tavalyi határozatot.

A CINEA elnézést kér a félreértésért, és továbbra is teljes mértékben elkötelezett a konzorciummal a támogatási szerződés megkötése és a projekt sikeres megvalósítása érdekében folytatott kiváló együttműködés folytatása mellett

– írta Johannes Hahn Navracsics Tibornak, hozzátéve: visszakerülhetnek a tévesen eltávolított egyetemek a projektbe.

Folytatás Brüsszelben

Az Index értesülései szerint Navracsics Tibor útja jövő hét hétfőn először Helsinkibe vezet, ahol Veszprémet, Európa kulturális fővárosát érintő kérdésekről tárgyal, majd kedden találkozik Brüsszelben Johannes Hahn uniós biztossal.

Brüsszelben ismét napirenden lesznek az Erasmus ösztöndíjprogramot érintő kérdések is, de várhatóan a tárgyalás fő témái közé tartozik majd a Horizont program, és az alapítványi fenntartású egyetemek ügye.

Információink szerint szerdán Budapestre látogat az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége is.

(Borítókép: Navracsics Tibor 2023. január 25-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)