Végső búcsút vettek a Fidesz országgyűlési képviselőjétől

2023.05.15. 11:50

Bajkai István április végén, életének 59. évében halt meg. Később közölték azt is, hogy a temetést május 15-én, Pestszentlőrincen tartják.

A búcsúszertartás a gyászoló család kérésére nem volt sajtónyilvános, arról kizárólag az MTVA készíthet kép- és hangfelvételeket. A család kérése volt az is, hogy a búcsúztatásra érkezők kegyeletüket egy szál fehér rózsával róják le. 

A vezető magyar politikusok közül elsőként Novák Katalin tett közzé fotót a gyászszertartásról. A képen látható Orbán Viktor miniszterelnök, valamint a háttérben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is.

„Harcostársunk volt és az is marad”

Az MTI beszámolója szerint a szertartást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspöke végezte, és imádságot mondott Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is.

Orbán Viktoron (és a fentebb felsoroltakon) kívül jelen volt felesége, Lévai Anikó, továbbá Kövér László, az Országgyűlés elnöke és felesége, Bekk Mária, illetve a kormány számos más tagja is. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője búcsúbeszédében úgy fogalmazott: Bajkai István a Fidesz alapítói számára életük legnagyobb kalandjában volt társuk.

Közös kalandunk a felelősségvállalásról és a hűségről szólt, harcostársunk volt és az is marad

– mondta Deutsch Tamás.

Hangsúlyozta azt is, hogy Bajkai István betegsége közben is mindvégig dolgozott, „kötelességtudó, fegyelmezett és pontos ember volt, a megoldások minőségében mérte az időt. Precíz volt politikusként, hűséges a Fideszhez, a kereszténydemokrata eszmékhez, a magyar hazához” – jelentette ki a képviselő.

A búcsúztatást követően az elhunytat szűk családi körben helyezték végső nyugalomra. A szertartásról azóta Orbán Viktor is megosztott egy képet.