Újabb komoly büntetést kapott a BKK

2023.05.16. 19:30
Ez már a sokadik hiba, így rendszerszintű problémáról lehet szó a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője szerint.

Újabb bírságot kell fizetnie a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) szabálytalan közbeszerzési eljárás miatt. Most mintegy 60 millió forintra büntette a főváros cégét a Közbeszerzési Hatóság – közölte a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció.

A pártszövetség közösségi oldalán azt írják, hogy a jegykiadó automaták gyártásáról, szállításáról és üzemeltetéséről szóló tender miatt szabta ki a bírságot a Közbeszerzési Döntőbizottság. Ezzel 

A szabálytalan közbeszerzések az újabb bírsággal együtt már összesen közel 300 millió forintba kerültek.

Legutóbb 2021 elején kellett a BKK-nak 50 milliót fizetnie, akkor a szabálytalan hőpapírbeszerzés miatt. 

Tarlós István főpolgármesterségének kilenc éve alatt közel sem született ennyi elmarasztaló döntés – hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt frakcióvezető, hozzátéve, hogy ez már a sokadik hiba, így rendszerszintű problémáról lehet szó. Emlékeztetett, hogy mind a BKV, mind a BKK vezérigazgatóját a főpolgármester nevezi ki, ennyiben tehát őt is felelősség terheli.

A Fidesz várospolitikusa szerint érdemes lenne levonnia Karácsony Gergelynek az esetek nyomán a megfelelő következtetést.

Wintermantel Zsolt a Lánchíd felújításával összefüggésben egy újabb bírság kiszabását vetítette előre, mivel a fővállalkozó A-Híd nem jelentette be időben a kivitelezési munkában alkalmazott alvállalkozóit.

Cikkünk megjelenése után reagált a BKK azt közölve, hogy a Közbeszerzési Hatóság annak ellenére szabta ki a 30+30 millió forintos bírságot, hogy

a Hatóság is elismerte, hogy a BKK helyesen járt el a jegykiadó automatákkal (TVM-ekkel) kapcsolatos közbeszerzés kiírásakor, hiszen a szolgáltatás zavartalanságát csak így tudta biztosítani.

 „Egyetértett az ajánlatkérővel és a kérelmezettel abban a Döntőbizottság, hogy a szoftver hibás működése miatt olyan kényszerhelyzet állt elő, amely a vizsgált szerződésmódosítást az eredeti szerződéssel elérni kívánt cél elérése érdekében szükségessé tette” – írta a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottsága határozatában.

A BKK az ügyben fellebbez a Közbeszerzési Hatóságnál a bírság ellen.