Vízgyűjtő pályázatot hirdetettek az önkormányzatoknak

2023.05.17. 16:49
Második önkormányzati pályázati programját hirdette meg a Klímabarát Települések Szövetsége a Belügyminisztérium koordinálásában megvalósuló, „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” elnevezésű LIFE LOGOS 4 WATERS (LIFE20 CCA/HU/001604) projekt keretében – derült ki a Belügyminisztérium közleményéből.

A pályázati lehetőség ez alkalommal is nyitott minden magyarországi települési önkormányzat előtt, amelyek ezúttal nem önállóan, hanem a szomszédos önkormányzatokkal közösen nyújthatnak be pályázatot.

A LIFE LOGOS 4 WATERS projekt célja a helyi önkormányzatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási és koordinációs képességeinek megerősítése vízgyűjtő-szinten, továbbá a természetes vízmegőrző megoldások népszerűsítése Magyarország vízvesztő pozíciójának mérséklése érdekében.

Az egyedülálló pályázati program célkitűzése, hogy ösztönözze az azonos vízgyűjtő területen elhelyezkedő, szomszédos vagy közel fekvő települések együttműködését, támogatva ezzel az önkormányzatokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Ez különösen fontos az olyan környezeti kihívások (villámárvíz, belvíz, aszály stb.) esetében, amelyek a közigazgatási határoktól függetlenül, közösen, integrált megoldásokkal kezelhetőek. 

A pályázat céljai 

A pályázat célja a kis léptékű természetes vízmegtartást segítő beruházások széles körű, vízgyűjtőszintű használatának ösztönzése és támogatása, valamint átfogó szakértői támogatás biztosítása olyan önkormányzati partnerségeknek, amelyek korábban nem rendelkeztek humántőkével vagy anyagi forrással közös problémájuk megoldására.

A nyertes pályázók szakértői támogatással elkészülő szakmai koncepciót, tanulmányt kapnak, amely javaslatot tesz a beavatkozási helyekre és ajánlást fogalmaz meg a beavatkozás módjára. A program további célja, hogy országszerte ösztönözze a vízgyűjtőszintű együttműködést és stratégiafejlesztést, valamint, hogy a szakértők által kidolgozott természetalapú és vízgyűjtőszintű integrált szemléletű koncepciók jó példaként szolgáljanak a hasonló nehézségekkel küzdő más települések számára is.

A Vízgyűjtő Pályázati Program kétfordulós. Az első körös pályázatokat 2023. június 30. (péntek) 23:59 percig lehet benyújtani elektronikusan, az info@klimabarat.hu e-mail-címen. A pályázatról részletes információk a Klímabarát Települések Szövetségének honlapján érhetőek el – írja az MTI.

Hétalkalmas rendezvénysorozat 

A Belügyminisztérium a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt partnerségével közösen 2023. május 25. és június 15. között hétalkalmas rendezvénysorozatot szervez, ahol az érdeklődők a pályázati lehetőségről, illetve a témáról szerezhetnek bővebb információt. A rendezvénysorozat időpontjai és helyszínei, illetve bővebb információk a projekt honlapján érhetők el.