Két nap alatt három centimétert emelkedett a Balaton vízszintje

2023.05.17. 08:47
A kedden érkezett zivatarok hatására látványos felhőzet jelent meg a Balaton térségében. A sok eső következtében három centimétert emelkedett a tó vízszintje.

Mint megírtuk, kedden Horvátország felől kiterjedt zivatarrendszer érkezett Magyarország területére; és a Balatonnál igen látványos, fekete felhőket kapott lencsevégre az Időkép kamerája. A felvételeken látszik az is, hogy iszonyatos szélnyírás volt a légkörben.

A portál beszámolója szerint az átvonuló záporokkal, zivatarokkal összesítve a Dunántúlon az elmúlt 24 órában már több helyen is 30 millimétert meghaladó csapadék esett. A Balaton vízszintje két nap alatt három centimétert emelkedett. 

A sok eső következtében megduzzadt a Kemence-patak is, amely a Börzsöny leghosszabb és legnagyobb vízfolyamú állandó vízfolyása. 

Szerdán is többfelé készülhetünk esőre, záporokra, a középső és a Dunától keletre eső tájakon pedig kifejezetten zivataros lehet a délután. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat háromfajta figyelmeztetést adott ki zivatarok, széllökések és felhőszakadások miatt.