Rogán Antal javaslatára állami kézbe kerülhetnek a bukmékerirodák

2023.05.17. 11:27
A javaslat célja, hogy kizárólag állami játékszervező által szervezhető játék legyen a kaparós sorsjegy és a nem távszerencsejátékként szervezett bukmékeri fogadás. A módosítás célja az átláthatóság és a játékosok védelme.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter javaslatára átírná a kormány a szerencsejáték-törvényt. A javaslat szerint a kaparós sorsjegyként szervezett sorsjáték, a számsorsjáték és – a lóversenyfogadás és a távszerencsejáték kivételével – a fogadás szervezésére kizárólag az állami játékszervező lenne jogosult.

Az eddigi törvényben a kivételek között szerepelt a bukmékeri rendszerű fogadás is – írja a hvg.hu. Ez a hivatalos meghatározása szerint az a fogadási forma, amelyben „a fogadásszervező az ajánlatában meghatározott esemény bekövetkezésére, kimenetelére a játékos részére – nyereményszorzó alapján – pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodásban rögzítettek szerint fizeti ki”.

A javaslat célja, hogy „kizárólag állami játékszervező által szervezhető játék legyen a kaparós sorsjegy és a nem távszerencsejátékként szervezett bukmékeri (földi) fogadás”. Hozzátették, hogy a szerencsejáték-szervezés miatt felmerült szabályozási igényeket kívánják átvezetni, mellyel a jogalkotó erősíteni kívánja a hazai szerencsejáték-szervezés és ezen belül kiemelten a távszerencsejáték versenyképességét, szem előtt tartva annak átláthatóságát, szabályozott szervezését, valamint a játékos védelmét.