Újabb kínai akkumulátorgyártó készül Magyarországra?

GettyImages-1231786827
2023.05.17. 19:06
Egy közlemény alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon is terjeszkedne a kínai Sunwoda, de a magyar fél részéről egyelőre nem történt bejelentés.

A kínai Sunwoda készül az európai piacra való belépésre, ennek részeként Magyarországon is akkumulátorgyár építését tervezi – írja a Világgazdaság egy közleményre hivatkozva.

A közlemény arról számolt be, hogy a kínai a Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá az SK IE Technology nevű céggel, ami annak a dél-koreai SK-csoportnak a tagja, amelynek már van gyártókapacitása Magyarországon.

A közlemény második felében olvasható egy rövid megjegyzés arról, hogy a Sunwoda aktívan készül az európai piacra, a terveik között szerepel egy magyarországi akkumulátortelep építése.

A lap kitért arra is, hogy a Sunwoda a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, az elektromos járművekhez akkumulátort gyártók között a kilencedik helyen rangsorolják. A céget 1997-ben alapították, 2011-től van jelen a kínai tőzsdén, majd a svájci tőzsdére is bejegyezték.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban Pekingben járt, ahol többek között elmondta, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is. Szintén Debrecenben létesít üzemet a kínai Eve Power.

Arról, hogy miért fontosak a kormánynak az akkumulátorgyár-beruházások, valamint milyen aggályok merülnek fel ezekkel kapcsolatban, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Munkások akkumulátorokat szerelnek össze a Sunwoda Electronic Ltd. gyárában. Fotó: Feature China / Future Publishing / Getty Images)