A Tiszai PET Kupának köszönhetően megtisztul a Maros

2023.05.17. 09:14
A Tiszai PET Kupa idén rekordszámú, összesen öt versenyen zajlik a Tiszán és mellékfolyóin.

A tiszai és bodrogi sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok most új vizekre eveznek, a Marosi PET Kupával megkezdődik egy újabb mellékfolyó nagyszabású tisztítása – jelentették be a szervezők. A Maros menti települések környezetvédelem iránt elhivatott csoportjai évek óta dolgoznak a folyó megtisztításán. A PET Kupa most segítségükre siet, hogy bebizonyítsa, nincsenek egyedül, és nem hiábavalóak a törekvéseik. Május 18-tól négy napon keresztül a folyó Apátfalva és Szeged közötti szakaszát takarítják a résztvevők.

A Tiszai PET Kupa tízéves működése alatt immáron 317 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat.

Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean Cleanup.

A PET Kupa tevékenységének fókusza a Tiszán és mellékfolyóin van: a hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat, négy évvel ezelőtt pedig megkezdték a Bodrog takarítását. Komoly erőfeszítéseket tesznek határon túl, a Tisza forrásvidékének megtisztítására is. Idén újabb folyó takarítását tűzték ki célul a petkalózok: hamarosan a Marosra eveznek.

Miért éppen a Maros?

Hulladékgyűjtő tevékenységük fontos részeként, a PET Kupa szakemberei és önkéntesei folyamatosan monitorozzák a Tiszát és mellékfolyóit, hogy képet kapjanak az aktuális hulladékhelyzetről. Tapasztalataikat a TrashOut applikációval rögzítik, az eredményeket bárki megtekintheti az applikációban, valamint a tiszatiszaterkep.hu weboldalon, és saját hulladékgyűjtő akciókat kezdeményezhet, akár partszakaszokat fogadhat örökbe rendszeres takarításokkal.

Amikor 2021-ben a szakemberek először vizsgálták a hulladékos területeket a Maros menti Apátfalván, hamar kiderült, hogy a községben évek óta szedik a folyóparton a szemetet.

A PET Kupa csapatai most örömmel indulnak a Marosra, hogy a helyi közösségeknek segítve, a folyómentő tapasztalatokat átadva, összegyűjtsék a hulladékot a folyó Apátfalva és Szeged közötti szakaszán.

Mindenre elszánt mezőny

Az izgalmasnak ígérkező folyó partja sok helyen meredek, vize pedig olyan sebes, mint a Tisza felső szakasza, ami igazi kihívást tartogat a petkalózoknak, ezért is mondható szerencsésnek, hogy főleg helyiekből állt össze a mezőny. A teljes versenyprogramot négy csapat evezi végig, hozzájuk a nulladik versenynapon csatlakozik a főtámogató Diageo vállalati csapata. A mezőnyt a PET Kupa 5 ország 1 folyó programjának szerb tanárokból álló csapata is erősíti, valamint ott lesznek a PET Kupa nélkülözhetetlen, tapasztalt folyómentőkből és önkéntesekből álló segítői is.

A teljes versenyprogramon részt vevő csapatok:

  •  Marosi Nomádok – Apátfalva civil szemétszedő csapata
  •  Maros Vízisport Egyesület  MVSE  Makó
  •  ASZEBGRGMOHOSZ vegyes csapat természetbúvárokból, diákokból és horgászokból (ASZE Természetbarát szakosztály, Bethlen Gábor Református Gimnázium, Magyar Országos Horgász Szövetség)
  • PETúnia csapata, a PET Kupa versenyek tapasztalt résztvevői, akik korábban több ízben díjnyertes csapatként végeztek a dobogón

A szeméthelyzet szinte hónapról hónapra változik a Maroson, így nehéz megjósolni, hogy mennyi hulladék gyűlik majd össze. Az biztos, hogy igyekszünk maximálisan kitakarítani az árteret és visszük a szokásos jó hangulatú „PET-programokat”. Lesz PETathlon, gyorsasági verseny, vízi csata és PETaSztár. A köztes időkben pedig megcsodáljuk a déli országrész szépségeit, bejárjuk Makót, éjszakai fürdőzünk a Hagymatikumban és elmegyünk Kukutyinba zabot hegyezni

– sorolta a programokat Berberovics-Sóvári Viktória, a Marosi PET Kupa szervezője. „A kupa utolsó napját egy igazán gyönyörű alföldi városban töltjük, ahol nagy szeretettel, finom borokkal várnak minket a Szegedi Bornapokon. Itt adjuk majd át a legtöbb petákot gyűjtő csapatnak a PET Kupát”tette hozzá a szervező.

Bár a folyó adottságai miatt a résztvevők főként mozgékony kenukkal teszik meg a napi távokat, a hulladékból készülő pethajók elmaradhatatlan részei egy igazi PET Kupának. Néhány hete „Add kölcsön a palackodat!” kampányt indítottak a szervezők, amelynek keretében két makói iskolában, az önkormányzat segítségével pedig a város különböző pontjain gyűltek a PET-palackok, hogy a versenyre megépülhessen két pethajó.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.