Fontos ellenzéki egyeztetés volt, de két párt hiányzott

346257602 632244631739116 3647505653177727734 n
2023.05.18. 15:41
Az MSZP hónapok óta próbálja egy asztalhoz ültetni a korábbi ellenzéki összefogás pártjait, hogy a 2024-es önkormányzati választásról egyeztessenek. A találkozó végre összejött, de két párt nem volt ott. Az Index megszerezte azt a tájékoztató levelet, amelyben az egyeztetések tartalmáról tájékoztatták a kimaradókat.

A 24.hu írta meg először, hogy az MSZP kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ültek az ellenzéki pártok, de a kerekasztal nem volt teljes, mert a DK és az LMP képviselői nem jelentek meg. Lapunk is úgy értesült, hogy az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd – Zöldek és a Jobbik – Konzervatívok képviseletében túlnyomórészt pártelnökök ültek egy asztalhoz, hogy egyeztetéseket indítsanak az önkormányzati választásokról, illetve a szabad városok eredményeinek megóvásáról és sikeressé tételéről.

Az Index megszerezte azt a levelet, amelyben a megbeszélt együttműködés alapelveiről tájékoztatták a tárgyalóasztaltól távol maradókat. A találkozón résztvevő pártok egyetértettek abban, hogy 

  • „Magyarországon ma gazdasági és megélhetési válság van, amire a mai kormány nem képes választ adni”;
  • „csak valódi, széles együttműködés hozhat változást, ami a társadalmi megosztottság felszámolására, felelős és szolidáris politikára épül”;
  • „az önkormányzati választáson minden Fidesz-jelölttel szemben egy demokratikus ellenzéki jelöltnek kell állnia”.

A négy ellenzéki párt azt is támogatja, hogy az önkormányzati választásra alapvetően a helyi, települési demokratikus ellenzéki közösségek állapodjanak meg pártok és civilek bevonásával. Ahol ez nem lehetséges, ott konszenzusos megállapodáson alapuló egyeztetés, vagy akár helyi előválasztás kell, hogy döntsön. Továbbá leszögezték, hogy a részletek kidolgozását egyenrangú partnerekként kívánjuk elindítani.

A Demokratikus Koalíciónak és az LMP-nek küldött levélben leszögezték: továbbra is számítanak a két párt részvételére az önkormányzati választásra irányuló felkészülési folyamatban.

Az Index úgy tudja, hogy a mostani majd kétórás ellenzéki találkozón személyi kérdésekről nem esett szó, csak alapelvekről egyeztek meg. 

Szorít az idő

Egy márciusi háttérbeszélgetésen Kunhalmi Ágnes elmondta: a DK-t és az LMP-t leszámítva az ellenzéki pártok pozitívan reagáltak az MSZP januári megkeresésére, hogy mielőbb kezdjenek hozzá a tárgyalásokhoz a 2024-es önkormányzati választásokról. A DK és az LMP azonban azóta sem tartotta időszerűek az egyeztetéseket. 

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta: a Fidesz végeláthatatlan erőforrásaival szemben azt diktálja a józan ész, hogy a demokratikus ellenzék továbbra is összekapaszkodjon, és egymást segítse az önkormányzati választásokon. Azt is kijelentette: ahogy telik az idő, az ellenzék esélyei romlanak, ha nem kezdik meg mihamarabb a közös felkészülést és kampányolást.

A Republikon Intézet nemrégiben kerekasztal-beszélgetést szervezett az ellenzéki pártok képviselői számára. Az eseményen is elmondta Kunhalmi Ágnes, hogy az MSZP januárban küldött egy levelet a többi demokratikus ellenzéki pártnak, hogy megkérjék őket, üljenek egy asztalhoz, és legalább az önkormányzati választásokat kapcsolják ki a köztük lévő versenyből.

Arra hívta fel a figyelmet az MSZP társelnöke, hogy óriási a tétje az önkormányzati választásoknak: csak közös indulással lehet a 2019-ben megnyert településeket megtartani, vagy azoknál többet is elnyerni, „ha tetszik ez bizonyos pártoknak, ha nem”. A politikus kijelentette: 2024 nélkül nincs 2026 sem. 

Kunhalmi Ágnes válaszolt

A mostani ellenzéki egyeztetésekkel kapcsolatban telefonon beszéltünk Kunhalmi Ágnessel, aki csak annyit mondott, hogy az MSZP továbbra is azt az álláspontot képviseli, amit eddig is: a rendszerváltás óta először van egy napon az európai parlamenti és az önkormányzati választás, és akkor, amikor azt tapasztalják, hogy Orbán-rendszere nemhogy gyengülne, hanem folyamatosan erősödik, akkor igenis beszélniük kell egymással az ellenzéki pártoknak. 

Kizártnak tartom, hogy lenne olyan ellenzéki pártszavazó – legyen az akár LMP-s vagy DK-s –, aki ne támogatná, hogy álljanak szóba egymással a pártok, és megbeszéljék mit lehet tenni a Fidesszel szemben a választások előtt 

– tette hozzá az MSZP társelnöke.

A DK nem találta a meghívót

Ungár Péter, az LMP társelnöke a 24.hu azt mondta: tudtak a találkozóról, de nem mentek el, mert szerintük azok a pártok, amelyek azt gondolják, hogy alapvető politikai változások nélkül, pusztán tárgyalásokkal eredményt lehet elérni, azok nem vonták el a 2022-es vereség konzekvenciáit.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője elmondta: egyetértenek abban, hogy közösen kell indulniuk az önkormányzati választáson, illetve közös jelölteket kell indítani. „Az is természetes, hogy vannak különböző tárgyalások, ezen a héten is volt egy sor tárgyalás” – fogalmazott a DK-s politikus, aki meglepődve olvasta a hírt a négypárti találkozóról, mert „senki nem találta meg” erre náluk a meghívót. 

„Lehet, hogy a mienk elkeveredett, vagy el is felejtették elküldeni” – tette hozzá, de azt elismerte Arató Gergely, hogy a szocialistáktól kaptak egy megkeresést januárban, ám akkor a DK jelezte: nem tartják még időszerűnek a formális sokpárti tárgyalást. 

Az ATV-ben arra kérdésre, hogy most már időszerűek-e a tárgyalások, a DK-s politikus azt válaszolta: az időszerű, hogy tárgyaljanak, de nem szeretne arról beszélni, hogy ki, hogyan és miként tárgyal, mert az a tapasztalata, hogy ha valaki elkezdi kihozni a sajtóban az ilyen megbeszéléseket, az inkább ártani szokott az együttműködéseknek, mint használni.

Idejében megállapodást fognak kötni az ellenzéki pártok, én egészen biztos vagyok benne

– jelentette ki Arató Gergely. 

Mint azt megírtuk: 2024. június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat, ez azt jelenti, hogy Magyarországon június 9-én lesz az európai parlamenti és az önkormányzati választás is. 

(Borítókép: A  Republikon Intézet 2023. május 11-én az ellenzéki pártok képviselőinek részvételével kerekasztal-beszélgetést szervezett. Balról jobbra: Kovács Gergely, Gyöngyösi Márton, Gelencsér Ferenc, Arató Gergely, Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea, Csárdi Antal.  Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook )