Rendkívül kevesen jelentkeztek tanárképzésre az idén

2023.05.18. 16:30
Idén is alig jelentkeztek a tanárképzésekre. A helyzet a természettudományos tantárgyak esetében a legelkeserítőbb, miközben az oktatásnak hatalmas szüksége lenne az utánpótlásra.

3357 fő – ennyien jelentkeztek idén valamilyen osztatlan tanári képzésre. A tanárképzések tehát idén sem kerültek be a felvételi 10 legnépszerűbb szakjának listájába, pedig 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba.

Vannak szakok, amiknél egy kicsit jobb a helyzet, míg a természettudományos tárgyak esetében aggasztóak az előrejelzések – írja az Eduline oktatási portál. 

A legtöbben idén is az ország legnagyobb tanárképzőjének is nevezett Eötvös Loránd Tudományegyetem valamelyik képzésére jelentkeztek.

A felvi.hu által kiadott számok alapján összesen 1336-an, beleértve azokat is, akik nem az első helyen jelölték meg az általuk kiválasztott tanárképzést vagy tanárképzéseket.

A statisztikák szerint a legtöbben angoltanárok szeretnének lenni valamilyen más szakkal párosítva azt; ilyen képzést az ELTE-n 607-en jelöltek meg a felvételi sorrendjük valahányadik helyén.

A helyzet a természettudományos tantárgyak és szakpárok esetében a legnehezebb. 35 jelentkező közül mindössze hárman jelölték meg első helyen, hogy biológiakémia szakos tanárok lennének, 14 felvételizőből pedig csak ketten lennének mindenféleképpen – ha más szakra nem veszik fel őket – biológia–matematika szakos pedagógusok, míg fizikával az első helyes jelentkezők közül senki sem párosítaná ezt a természettudományos tárgyat.

Hónapok óta tiltakoznak a tanárok

A kormány oktatáspolitikája ellen hosszú hónapok óta tiltakoznak a pedagógusok és szakszervezeteik. A tiltakozásokhoz gyakran csatlakoznak középiskolás diákok, akik különböző módon fejezték ki kiállásukat tanáraik mellett

A pedagógustüntetések központi témái közé tartozik az alacsony pedagógusbérek és  pedagógushiány, illetve a Nemzeti Alaptantervvel szemben is fogalmaztak meg kifogásokat.