Vágó Péter: Még mindig próbáljuk anyuval együtt felfogni azt, hogy apu nincs többé

2023.05.18. 08:25
Megható részleteket árult el az ismert műsorvezető, Vágó István fia az apja keddi búcsúztatójáról. A család korábban már közölte, hogy szűk körben vesznek végső búcsút a kvízmestertől, azonban Vágó Péter most azt mondta, temetés egyelőre nem lesz. Vágó István közeli hozzátartozói és barátai kedden zárt körben búcsúztatták el a műsorvezetőt.

Április végén, 74 éves korában meghalt Vágó István televíziós műsorvezető, szerkesztő, a hazai televíziós kvízek legsikeresebb alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció tagja. A kvízmester halálának oka sokáig nem volt ismert, de nemrégiben özvegye elárulta, hogy egy hasi aorta robbant szét Vágó Istvánban, akin már a kiérkező mentősök sem tudtak segíteni.

Noha halálhíre sokakat megérintett, a szerettei inkább csendben, a lehető legszűkebb körben kísérnék az utolsó útjára, így sem a temetés helyét, sem pedig az idejét nem akarják nyilvánosságra hozni. Vágó István közeli hozzátartozói és barátai azonban kedden egy zárt körű búcsúztatót tartottak, amelyen csaknem száz ember volt jelen. A részletekről Vágó Péter, a kvízmester fia számolt be.

Érzelmi kavalkád volt az egész délután. Egyrészt természetesen nagyon fájdalmas volt, hiszen még mindig próbáljuk anyuval együtt felfogni azt, hogy apu nincs többé. Közben pedig nagyon feltöltődtünk attól a sok szeretettől, amit kaptunk a barátoktól: megható volt látni, mennyi embernek jelentett nagyon sokat

– mondta Vágó István fia a Blikknek.

Vágó Péter azt is elárulta, a délután arról szólt, hogy megünnepeljék az apja életét, és bármerre nézett is az étteremben, azt látta, hogy régi barátok meséltek egymásnak történeteket Vágó Istvánról, hol sírva, hol nevetve.

„Az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Gerendás Péter elénekelt egy dalt, amelyet kifejezetten neki írt, s arról szólt, hogy mennyire szívesen felhívná. Többen is megosztották velünk, hogy szerintük apu nagyon élvezte volna ezt a délutánt” – emelte ki Vágó Péter.

Hozzátette, hogy csaknem száz ember vett részt a zárt körű búcsúztatón, akik Vágó István halála óta mindenben a család mellett állnak, ami különösen nagy segítség a kvízmester özvegyének. Azonban a sok elintéznivaló miatt még nem volt idejük rendesen gyászolni, de Vágó Péter nagyon büszke az édesanyjára, amiért ilyen erős.

Negyvenhárom évesen félig árva lettem… Nehezen megmagyarázható érzés, mert hiába vagyok már felnőtt és apa magam is, azt hiszem, akkor növünk fel először igazán, amikor elvesztjük a szüleinket, vagy egyiküket. Velük együtt vesztjük el a gyermeki énünket

– tette hozzá a műsorvezető fia.

Vágó Istvánt nyilvánosan is elbúcsúztatják, ahol bárki leróhatja a tiszteletét. A nyilvános megemlékezést a Demokratikus Koalíció szervezte, és május 18-án csütörtökön 17 órától a budapesti Szent István parkban vesznek végső búcsút a kvízmestertől.

A párt a közleményében azt írta: „Mindenkit arra kérünk, hogy ha kedves emléket őriz Istvánról, akkor jöjjön el, rója le tiszteletét, és ha szeretne, helyezzen el egy szál fehér virágot a megemlékezésen. Köszönjük!”