Pintér Sándor a parlamenti pártokkal is egyeztet a státusztörvényről

2023.05.19. 16:26
A három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a Belügyminisztérium az új pedagógus életpályatörvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is. Pintér Sándor belügyminiszter 2023. május 24-ére, szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok (Fidesz-KDNP, DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk) frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit.

A Belügyminisztérium bízik benne, hogy a baloldali pártok – ahelyett, hogy gyakran erőszakig fajuló tüntetéseket fűtenek, és bevallottan azért dolgoznak, hogy megakadályozzák a pedagógusbéremelés fedezetét biztosító uniós források kifizetését – hajlandóak a higgadt, konstruktív párbeszédre annak érdekében, hogy javuljon a gyermekek oktatásának színvonala és megtörténjen a pedagógusok béremelése – közölte a Belügyminisztérium.

Mint írják, a minisztérium az elmúlt hónapokban intenzív szakmai egyeztetést tartott az új pedagógus életpályatörvény tervezetéről a szakszervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, valamint szakmai és civil szervezetekkel. Az egyeztetéseken több tucat tartalmi kérdésben is befogadta a szakmai javaslatokat. Az egyeztetések lezárultát követően a kormány benyújtja a parlamentnek a törvényjavaslatot.

A pedagógusok további jelentős béremelésre, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, teljesítményértékelési rendszerre, valamint köznevelési foglalkoztatási jogviszonyra számíthatnak. Emellett emelkedik alapszabadságuk, csökkennek adminisztratív terheik, megszűnik a kötelező minősítés

– emelték ki.

Hozzátették, hogy a kormány határozott célja, hogy a háború és szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését.

Mint ismert, a kormány januártól 10 százalékos pedagógusbéremelést tudott megelőlegezni, amíg Brüsszel nem fizeti ki a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat. Amikor Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbéremelés következhet. Ez azt jelenti, hogy 2026-ra 800 ezer forint lesz a pedagógus-átlagbér – áll a közleményben.