Villámárvíz árasztott el egy nógrádi települést, több száz ember került veszélybe

2023.05.19. 10:14
Villámárvíz keletkezett Nógrádsipeken, a megáradt patak több száz ingatlant és embert veszélyeztetett. A helyiek házaikat homokzsákokkal próbálták megóvni az áradástól, sokan az állataikat mentették, hogy ne fulladjanak bele a lezúduló vízbe.

Az utóbbi napok heves esőzései miatt a völgyben fekvő Nógrádsipeken az átfolyó patak nem tudta elvezetni a közeli dombokról érkező vizet. Az utcán derékig érő sáros ár hömpölygött.

„Egy nagy villámárvíz keletkezett, miután felhőszakadás volt valahol a hegyekben” – mondta Vizi Zoltán polgármester az ATV Híradójának. Szeles Péter, a Nógrád Vármegye Katasztrófavédelem szóvivője közölte, 

a patak körülbelül 300 ingatlant és hatszáz főt veszélyeztetett.

„Kollégáim négy főt kettő ingatlanból kimentettek, és biztonságba helyezték őket” – mondta Szeles Péter. A helyiek házaikat homokzsákokkal próbálták megóvni az áradástól, miközben sokan az állataikat mentették, hogy ne fulladjanak bele a lezúduló vízbe.

A víz olyan sebességgel jött, hogy az emberek fel sem tudtak ocsúdni

– mondta egy helyi lakos, aki szerint az ár pillanatok alatt megemelte az autókat. „Borzalmas nagy károk keletkeztek egyes házaknál” – tette hozzá.

Az előrejelzések szerint péntek éjszaka tetőzik a folyó, ekkor várhatóan eléri a legmagasabb, harmadfokú készültségi szintet. Az esőzések nem csak a nógrádi települést árasztották el, szerdán az M4-es autópályát is ellepte az özönvíz.