Olyan időjárás jön, amire senki sem számított

2023.05.19. 06:13
Pénteken már több órára kisüt a nap, délután 18 és 27 fok között alakulnak a maximumok. Három vármegyében azonban előfordulhatnak zivatarok, ahol villámlásra, szélerősödésre és jégesőre is lehet számítani.

Pénteken az ország nagy részén már több órára kisüt a nap, nyugaton, északnyugaton lehetnek még tartósabban felhős tájak. Átmenetileg kisebb eső, zápor, esetleg zivatar csak elszórtan alakulhat ki. Csak helyenként élénkülhet meg az északi-északkeleti szél. Hajnalban lehetnek párás, ködös körzetek.

Reggel általában 5 és 12, délután 18 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Az Időkép beszámolója szerint keleten mérhetjük a magasabb, nyugaton az alacsonyabb maximumokat. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken három vármegyére adott ki figyelmeztetést zivatar miatt. A délutáni órákban villámlásra, esetenként szélerősödésre, jégesőre lehet számítani

  • Békés,
  • Hajdú-Bihar
  • és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Melegfronti tünetek

Pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de a melegedés hatására a fokozottan érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak. Emiatt migrén, dekoncentráltság, tompaság, fáradékonyság is jelentkezhet, valamint felerősödhetnek a gyulladásos tünetek.

Nehéz nap vár a keringési rendszer betegségeivel élők számára, így ők napközben lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javul, kellemes lesz a hő- és komfortérzet.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot, ezért ajánlott gondoskodni a szabadban bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras