Ne pusztítsa el ezt a darazsat, mert akár ötvenezer forintba is kerülhet

2023.05.19. 10:36
Májusban jelennek meg a kertekben az ártalmatlan tőrösdarazsak, az itthon féltucatnyi fajjal bíró rovar természetvédelmi értéke ötvenezer forint, így elpusztításuk törvénybe ütköző cselekedet – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mindennek ellenére sok rovarirtó tömegesen mérgezi meg a tőrösdarazsakat, az MME szerint nem ismerik fel, hogy védett fajról van szó. A lakosság számára ijesztő lehet a nőstények közel öt centiméteres példánya, ami Európa legnagyobb hártyásszárnyúja. Ráadásul a tőrösdarázs és a lódarázs közt van néhány különbség. 

Az előbbiek, bár rendelkeznek fullánkkal, de nem használják támadásra – ha csak nem fogjuk meg őket –, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem a nagyobb rovarok lárváinak megbénítására szolgál, ugyanis parazitoidként ezeket használják peterakáshoz. Ezenkívül az is szemmel látható különbség, hogy 

A LÓDARÁZS közel hasonló méretű dolgozóinál A FEKETE-SÁRGA színek SÁVOSAN JELENnek MEG, MÍG A TŐRÖSDARAZSAK POTROHÁN MÁSmilyen A RAJZOLAT. 

Az ártalmatlan faj a háziállatokra sem veszélyes, és természetes, biológiai úton segít kordában tartani a cserebogár-szaporulatot. 

Megjelenésükre ott lehet számítani, ahol cserebogár, szarvasbogár, orrszarvúbogár nagy számban fordul elő talajban, pusztuló fában vagy komposztban. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület írja, a tőrösdarazsak a kertek nélkülözhetetlen biológiai kártevőirtója. Jellegzetes, talajhoz közeli lassú repülésük alapján szintén felismerhető.