Százmilliókat fizettetne az Országos Roma Önkormányzattal a NAV

2023.05.20. 14:51
A minisztérium 323 millió forintot akar beszedni az adóhatóság révén az Országos Roma Önkormányzattól. A testület elnökhelyettese vitatja az eljárás jogszerűségét, és politikai támadást emleget.

A Belügyminisztérium hat tételben összesen közel 540 millió forintot követel az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) – tudta meg a Népszava. A szaktárca tételenkénti fizetési felszólítást küldött, ám ezek nem vezettek eredményre. Most a szóban forgó összeg nagyobb részét, 323 millió forintot végrehajtás útján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítségével próbálják beszedni.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese levelet írt a minisztériumnak, amiben vitatja, hogy az ORÖ-nek visszafizetési kötelezettsége lenne.

A roma vezető a lapnak kijelentette: politikai támadásról van szó, amelynek az a célja, hogy működésképtelenné tegyék a romák országos önkormányzatát.

Amint arról tavaly beszámoltunk2022 decemberében bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a NAV az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába programjának ügyében. Az ORÖ többek között autókra, kihasználatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a támogatást. A program érdemi része soha nem indult el. 

A Népszava birtokában lévő dokumentum alapján az ügy nem nélkülözi a furcsaságokat. A Belügyminisztérium a fizetési felszólításokban minden támogatási tétel esetében rögzítette, hogy „az iratanyag áttekintését követően a szakmai beszámoló elfogadásra került”. Márpedig a szakmai beszámoló azt ismerteti, hogy mire és hogyan használták fel az adott támogatást. Ha egyszer azokat a tárca elfogadta, akkor nehezen értelmezhető, miért állítja azt, hogy az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el a pénzt.