Az autókra piszkítottak a madarak, ezért leverték egy gólyapár fészkét Létavértesen

2023.05.21. 16:28
A létavértesi önkormányzat munkatársai leszedtek egy gólyafészket, és a helyére drótakadályt tettek, hogy távol tartsák az ott lakó gólyapárt. A helyiek felháborodtak, és pár nappal később az illetékesek eltüntették a drótokat. A madárkórház szerint természetkárosítás történt, ráadásul a madarak költési időszakában.

A gólyapár fészke a használaton kívüli gyermekélelmezési központ kéményének a tetején volt. A helyiek elmondása szerint a gólyákat azért akarta elüldözni a minisztérium, mert a madarak az ott parkoló önkormányzati autókra piszkítottak.

Adorján József arról számolt be az ATV Híradónak, hogy a gólyák a közeli házak tetejéről figyelték az eseményeket, majd újra nekikezdtek a fészek megépítésének.

Nem tudom, hogy mit gondol a városvezetés erről. Hallottam, hogy nem használják ezt a kéményt, és mégis leszedték a fészküket

– nyilatkozott Suta Jánosné.

A közeli hortobágyi madárkórház egyik önkéntese azt mondta, a fészek lerombolása természetkárosításnak minősül.

Teljesen szabálytalanul történt. A törvény tiltja a fészekrakási és keltési időben a védett madarak fészkének háborgatását. Azt tudni kell, hogy a fehér gólya fokozottan védett Magyarországon

– fogalmazott a híradónak Cucin János önkéntes madármentő.

A fészek eltávolítója először azt mondta a madármentőknek, hogy van rá engedélye, de erről kiderült, hogy nem igaz.