Medvét kaptak lencsevégre Nógrádban

2023.05.21. 17:10
Az elmúlt időben egyre több medveészlelésről számolnak be az észak-magyarországi lapok. Eddig mindenki Mihályra, a Bükkben kószáló vadállatra figyelt, azonban most Nógrád vármegyében kaptak lencsevégre egy újabb példányt.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Bükkalján kihelyezett vadkamerák több alkalommal is rögzítették medve jelenlétét az elmúlt hetekben. Korábban az Aggteleki Nemzeti Park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között kapták lencsevégre az állatot, majd május közepén videóra vették a Mihály névre keresztelt medvét.

Most a nool.hu arról ír, hogy a Nógrád vármegyei Karancsberény, Mihálygerge és Karancskeszi után már Etesen is felbukkant egy medve, azt azonban nem tudni, hogy ugyanarról a példányról van-e szó.

A Nógrád vármegyében bóklászó medvéről azonban egy fénykép is készült, amit a portál egyik olvasója szerint az etesi vadőr készített a Kotroczó-tó környékén.

Juhokat marcangolt szét egy medve Karancskeszin

A portál emlékeztetett, hogy nemrégiben egy karancskeszi gazda arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a Bükkben kószáló medve a házától 50 méterre garázdálkodhatott, és brutális módon enyhítette éhségét Lászlóvölgyben: szétmarcangolta a törzskönyves juhait. Mint írta, az elsődleges információk szerint a ragadozónak mintegy 50 kilogramm húst és csontot sikerült egy ültében elfogyasztania, ezzel nagyjából félmillió forint kárt okozva.

Arról azonban egyelőre nem tudni biztosat, hogy a medve okozta-e a károkat, a gazda mindenesetre térfigyelő kamerákat szereltetett fel, hogy kiderítsék, milyen vadállat kószál valójában a környéken.