A Párbeszéd levelet írt Lázár Jánosnak a Fertő tó miatt

2023.05.21. 15:43
Írásbeli kérdéssel fordul a Fertő tavi beruházás ügyében Lázár János építési és közlekedési miniszterhez a Párbeszéd, amely szerint az érintett területen olyan fejlesztést kell megvalósítani, ami őrzi a természeti értékeket, a táj jellegét, és hosszú távon fenntartható – közölte Jakál Adrienn, az ellenzéki párt soproni önkormányzati képviselője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Jakál Adrienn arról beszélt, az elmúlt napokban ismét kiadták az építési engedélyt, de sajnos nem hallgatták meg a szakértők és a helyiek akaratát, és ahelyett hogy normalizálták volna a terveket, csak kozmetikázták azokat. Nőtt a Fertő tónál beépíthető terület nagysága, nőtt az apartmanok száma, és ugyanúgy szerepel a luxusszálloda és a sportpályák a tervek között – közölte.

A politikus azt mondta: Lázár János a mai napig nem cáfolta azt az állítását, miszerint jó pár évig itt még egy kapavágás sem fog történni. Ugyanakkor az elmúlt napokban a tárcavezető azt nyilatkozta, ha a teljes beruházás nem is valósul meg, bizonyára a helyiek által támogatott elemeit megvalósítják – tette hozzá.

Jakab Adrienn közölte: írásbeli kérdéssel fordulnak Lázár Jánoshoz. Azt várják a politikustól: mondja el, hogy pontosan mikor és milyen formában egyeztetett a civilekkel és a helyiekkel, illetve adjon tájékoztatást arról, hogy szerinte a tervnek mely elemei azok, amelyek az itt élők szerint is megvalósítandók, továbbá mondjon egy dátumot is, mikor kapják vissza az érintett területet.

A politikus elmondta, az ügyben állásfoglalást kérnek Kulcsárné Roth Matthaeától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatójától is, hogy mi a véleménye az eddigi pusztításról és az új tervekről.