Szabó Tímea pert nyert a volt fideszes polgármester ellen

2023.05.21. 16:40
Szabó Tímeát, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetőjét azért jelentette fel Bús Balázs, korábbi III. kerületi kormánypárti polgármester, mert szerinte az ellenzéki politikus rágalmazta őt. Jogerős döntés született a polgári peres eljárásban is.

„Tudom, kicsit már unalmas, de ismét jogerősen pert nyertem a fideszes Bús Balázs ellen abban a pedofilügyben, amelyben a Fidesz 30 éves gyakorlattal szembemenve tavaly júniusban kiadta a mentelmi jogomat” – közölte Facebook-oldalán Szabó Tímea.

A Párbeszéd frakcióvezetője úgy fogalmazott, „talán emlékeztek, hogy Bús Balázs büntetőfeljelentést tett ellenem, és polgári peres eljárást is indított, amiért azt mondtam, hogy a bukott óbudai polgármester 2019-ben szándékosan eltitkolt egy III. kerületi óvodában hosszú ideje folyó, majd szerencsére leleplezett pedofil bűncselekményt. Bús feljelentett, és beperelt, mert szerinte én rágalmaztam őt. Amúgy pedig szerinte rendben volt, hogy bár tudomást szerzett az óvodás gyerekek elleni szexuális bűncselekményről, az EP-választás és az akkori önkormányzati választás évében úgy döntött: nem kockáztatja a saját választását, inkább hallgat az ügyről. Ennyit a Fidesz »gyermekvédelméről«”.

A büntetőeljárásban első fokon a budapesti II. és III. kerületi bíróság, másodfokon a Fővárosi Törvényszék állapította meg, hogy nem történt rágalmazás. Ezen a héten a polgári peres eljárásban született jogerős döntés.

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: nekem van igazam, igenis meg lehet fogalmazni politikai és morális értékítéletet a nagy nyilvánosság előtt is egy olyan emberről, aki III. kerületi polgármesterként eltitkolt egy gyerekek ellen elkövetett borzalmas szexuális bűncselekményt. Nem tudom, hogy igazából mit szeretett volna vagy mit szeretne még Bús Balázs és óbudai fideszes csapata, de szerintem jobban tennék, ha most már inkább visszavonulnának a közélettől. Én biztosan nem fogok a jövőben sem hallgatni, ha gyerekeket bántalmaznak

– hangsúlyozta Szabó Tímea.

Az ellenzéki politikus hozzátette, „Búsnak – aki tavaly még a kerületi képviselőségről is kénytelen volt lemondani, amikor kiderült, hogy összeférhetetlen módon több mint egy éve képviselői fizetése mellett havi 1 millió forintot is jogosulatlanul felvett a Nemzeti Kulturális Alap alelnökeként – azonnal bocsánatot kellene kérnie a bántalmazott gyerekektől, szülőktől, óvodai dolgozóktól és Óbuda-Békásmegyer egész közösségétől, akik kevésbé voltak neki fontosak, mint a saját fideszes politikai karrierje”.

Szabó Tímea végül az egész Fidesznek azt üzente, hogy szégyellje magát, „kitalált óvodai LMBTQ-hergeléssel foglalkozik, amikor pedig valóban fel kellene lépni a gyerekek védelmében, akkor hallgatnak. Várom az egész Fidesz, főleg az óbudai Fidesz bocsánatkérését az ügyben”.

A Szabó Tímeával készült interjúnkat itt olvashatja.

Pontosítás 

Bús Balázs cikkünk megjelenését követően azt kérte lapunktól, hogy tegyük közzé:  álláspontja szerint valótlanul állítottuk a 2023. 05.21-én megjelent cikkünkben, hogy „Bús feljelentett, és beperelt, mert szerinte én rágalmaztam őt. Amúgy pedig szerinte rendben volt, hogy bár tudomást szerzett az óvodás gyerekek elleni szexuális bűncselekményről, az EP-választás és az akkori önkormányzati választás évében úgy döntött: nem kockáztatja a saját választását, inkább hallgat az ügyről. Ennyit a Fidesz gyermekvédelméről”.

A valóság ezzel szemben az, hogy az óvodavezetőt és a polgármestert a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya tájékoztatta a folyamatban lévő pedofilügy nyomozásáról, felhívta a figyelmét, hogy a nyomozás sikere érdekében az üggyel kapcsolatban ne adjon ki semmilyen információt és figyelmeztette a titoktartási kötelezettségre. „A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 264 §(7) bekezdése alapján figyelmeztetem, hogy a kérelem tényéről és a kérelemben foglaltakról, valamint az annak során teljesített adattovábbítás tartalmáról másnak nem adhat tájékoztatást és köteles biztosítani, hogy mindezek titokban maradjanak.” (Idézet a rendőrség kérelméből.)

Bús Balázs a rendőrséggel együttműködve, kérésének eleget téve, betartotta az ide vonatkozó jogszabályi előírásokat. A nyomozás Bús Balázs polgármestersége végéig, 2019. október 13-ig nem zárult le. Ennek alapján elmondható, hogy Bús Balázs nem eltusolta az ügyet, hanem együttműködött a rendőrséggel egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatása ügyében.