Pontytetemek ezrei úsztak a Balaton vizében

2023.05.22. 20:35
A Balatonon begyűjtött pontytetemek száma 2020 óta nem volt olyan magas, mint az idén.

A tavaszi pontyelhullásokról és a nagy létszámú pontyfogó versenyekről tett közzé cikket a Pesti Srácok nevű internetes oldal, amelyben a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) álláspontja is megjelent – írja a Pecaverzum.

A cikkben a BLKI úgy fogalmazott, hogy „a ponty tavaszi pusztulása sajnos évek óta országos jelenség, amelynek oka egy pontyspecifikus betegség, amely a horgászati tevékenységtől független”.

doglott-hal-pixa-163
Fotó: pecaverzum.hu

Hozzátették:

a tömeges elhullást nem okozhatta a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (IBCC), mivel az elhullások már a verseny előtt elkezdődtek.

Így az IBCC eseménye szerencsétlenül egybeesik a pontyelhullás időszakával.

Az intézet szerint a táplálék-összetétel kétségkívül jelentős hatással van a halak testösszetételére és húsminőségére. Tényként kezelik azt is, hogy a balatoni ponty- és keszegállomány nagy mennyiségben fogyaszt etetőanyagot.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a táplálékuk döntő részét még mindig a természetes táplálékok alkotják, így az etetőanyag-használat jelenlegi mértéke nem okozhat romlást a balatoni halak húsminőségében. 

„Természetes, hogy egy helyen több pontytetemet is találunk”

A pontytetemekről Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is nyilatkozott a lapnak.

Mint írta, akkor beszélhetnénk szórványos mértékű elhullásról, ha a Balaton és vízrendszere esetében 63 ezer darab elhullott egyed lenne. A május 15-ig ismert pontyelhullásokat tekintve ez a szám 4008.

Hangsúlyozta, hogy „egy bizonyos ponton megjelenő több tetem nagy vízfelületről sodródik össze, az aktuális szél- és áramlási viszonyoknak megfelelően. Így természetes, hogy egy nádöbölben, mólószárnyak mentén, csatornákon egy helyen több pontytetemet is találunk, míg esetleg kilométer hosszan csak egy-egy tetem tűnik fel, vagy annyi sem”.