Böjte Csaba: Nem érzem magam felelősnek a 28 évre ítélt nevelő ügyében

DMARC20221027007
2023.05.23. 16:04
A ferences szerzetes szerint a szexuális bántalmazásért elítélt nevelő több mint húsz alkalmassági vizsgán ment át. Böjte örült, amikor Budaházy György kegyelmet kapott, mert hisz a bocsánatban. Az őt ért vádakkal pedig nem is akar foglalkozni.

„Azt tényleg én döntöm el, önkénteskedni ki jöhet, de ha valakinek munkakönyvet adunk, akkor el kell mennie a munkaügyhöz, minden hivatalos helyre. A gyerekek pedig, mint mondtam, nem a külvilágtól elzárva élnek nálunk: állami iskolába járnak, ahol van tanító, van iskolapszichológus, vannak osztálytársaik, akik nem nálunk élnek. Nap mint nap együtt vannak. És ott sem vette észre senki” – mondta Böjte Csaba arra reagálva a valaszonline.hu-nak adott interjúban, hogy 28 évre ítélték az általa vezetett intézet egyik nevelőjét, Kedves Szabolcsot, aki szexuálisan bántalmazta a rá bízott gyerekeket.

Böjte szerint Kedves Szabolcs több mint húsz kötelező alkalmassági vizsgán ment át, és csak teóriái vannak arra, hogy miért nem vették hamarabb észre a bántalmazásokat. 

Az ítélet szerint tíz év alatt úgy egy tucat ilyen eset történt. Azaz évente egy-kettő. Legfeljebb három. Ezek a gyerekek viszont olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben... Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen. Ami kiszűrődött, ami miatt a nevelőt végül feljelentettem, nem is szexuális bántalmazás volt, hanem fizikai. Aztán elindult a nyomozás és kiderült, hogy egyéb is volt

– mondta az ügyről Böjte Csaba atya, aki szerint bár nem ő tett feljelentést, de elment a megyei gyámhatósághoz és elmondta mit hallott. „A kászoni ház vezetőjével, aki pszichológus egyébként, vele mentünk el ketten. Miután ott jártunk, a gyámhatóság megtette a további lépéseket és elindult a nyomozás. Végtelenül sajnálom, ami történt, sokszor bocsánatot is kértem érte” – tette hozzá.

Általános értelemben persze mindenért felelős vagyok, de olyan értelemben, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy hogy mulasztást követtem volna el... Nem, ebben az értelemben nem érzem magam felelősnek

– fogalmazott Böjte atya.

Zaklatási vádról és Budaházy Györgyről

Az interjúban szóba került az is, hogy Böjte Csaba imádkozott  a köztársasági elnöki kegyelemben részesülő szélsőjobboldali Budaházy Györgyért. Böjte szerint Budaházy ugyan nem ártatlan, de eleget ült már.

Örvendtem is, amikor kegyelmet kapott. Mint mondtam, hiszek a bocsánatban, a kiengesztelődésben, az újrakezdésben. A Kárpát-medencében is szükség lenne rá. Ki is találtam, hogyan lehetne az itteni népeket együvé terelni. A déli harangszó köré, amely mindenütt szól

– mondta Böjte Csaba.

Az atya arról is beszélt az interjúban, hogy egy korábban szintén a dévai Szent Ferenc Alapítványban dolgozó nevelőnő őt vádolta meg szexuális bántalmazással. 

Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük. Bosszút állt. Nem új ez sem: három vagy négy éve megy a vádaskodás. Olyan szint ez, hogy ezzel azért már tényleg hadd ne kelljen foglalkoznom

 – mondta a lapnak adott interjúban Böjte Csaba. 

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket , és használja a cikk végén található bejelentőfelületet!

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Böjte Csaba 2022. október 27-én. Fotó:  Mónus Márton / MTI)