Publicus: Még a Fidesz-szavazók csaknem 30 százaléka is egyetért a pedagógustüntetéssel

2023.05.23. 08:26
A Publicus Intézet a Népszavának reprezentatív felmérést végzett, melynek célja többek között az volt, hogy feltérképezze a magyar lakosság véleményét az elmúlt tanévről a közoktatásban. Emellett olyan fontos kérdéseket is feltettek, hogy ki járatná akkor is állami iskolába a gyerekét, ha lenne más választása, illetve előkerült a tanári fizetések megítélése is.

A felmérés egyik fő kérdése volt, hogy ki hogyan értékelné egy ötös skálán a most lezáruló tanévet a közoktatásban.

A Fidesz-szavazók közül senki sem adna hármasnál rosszabb érdemjegyet, az ellenzékiek 25 százaléka kettest, 14 százaléka egyest adna az évnek. A bizonytalanok közül senki nem adott 1-est, 51 százalékuk pedig közepesre értékelte a tanévet.  

A Budapesten élők közül 23 százalék adna ötöst; a községekben élők hatvan százaléka; a megyeszékhelyeken élőknek pedig a 17 százaléka értékelte példásra a tanévet.

Szinte mindenki kevésnek tartja a tanári fizetést

A közoktatással elégedetlen tanárok, szülők és diákok sorozatos tüntetéseivel a kutatás eredményei alapján a válaszolók közel 70 százaléka értett egyet.

A Népszava által ismertetett felmérés szerint még a Fidesz-szavazók közül is csaknem 30 százaléknyian támogatják a demonstrációt. Az ellenzékiek közül nem jelzett egy olyan sem, hogy ne értene egyet a tüntetéssel.

Majdnem minden második megkérdezett – 47 százalékuk – akkor is állami iskolába járatná a gyerekét, ha semmilyen akadálya nem lenne a váltásnak.

A felmérésben részt vevők szinte egybehangzóan – 90 százalékos arányban – azon a véleményen vannak, hogy a pedagógusok bérét emelni kell. Korábban írtunk róla, hogy Novák Katalin államfő is ezen a véleményen van.

A válaszadók legalább a bruttó átlagbér szintjére emelnék a tanári fizetéseket, de sokan ennél is magasabb összeget látnának jutányosnak.

Érdekesség, hogy a Fidesz-szavazók közül alig – mindössze 2 százalékuk – ismer valaki olyan pedagógust, aki a kormányzati intézkedések miatt elhagyta volna, vagy elhagyni tervezné a tanári pályát. Az ellenzéki szavazóknak ugyanakkor 20 százaléka állította, hogy ismer ilyen pedagógust – derül ki a Népszava kérésére készített felmérésből.