Átszervezik a szemétszállítást, akadozik a kukák ürítése

2023.05.23. 14:47
Azt javasolják az érintetteknek, hogy ne húzzák vissza a kukát az ürítésre kijelölt nap végén, mert később majd elviszik a szemetet. Ezekben a hetekben szervezi újjá az FKF a főváros szemétszállítási rendjét.

„Ki ne akarná, hogy ebből a kukából elvigyék a szemetet?" – ilyen feliratú matricával látták el a szemétgyűjtő edényeket a budapesti kerületekben. A baj csak az, hogy Budapesten hiába várják például a XII. kerületi lakók, mégsem ürítik időben a szelektíven gyűjtött kék illetve sárga fedelű szemeteseiket. 

Tájékoztatjuk, hogy a jelzett, eseti folyamat átmeneti jellegű, amely alapvetően a budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságjavítást célzó többlépcsős átszervezése, továbbá ehhez kapcsolódóan egyes járatokon az új kollégák betanulása miatt jelentkezett. Emiatt az érintett lakosok türelmét és megértését kérjük.

Ezt válaszolta megkeresésünkre a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. Az említett kerület problémás területén például pénteken esedékes a kukák ürítése, de az FKF azt kéri az érintettektől, hogy ne csak a hulladéknaptárban meghirdetett időpontokban, hanem az azt követő 48 órában is hagyják kint a közterületen a gyűjtőedényeket, mert ütemezetten végzik a begyűjtési szolgáltatást, így „az időablakban elvégzett szolgáltatás" keretében biztosan elviszik majd a szemetet. 

Fontos, hogy ha bárki, aki az ingatlanánál a szelektív begyűjtés esetleges késedelmét tapasztalja, a kihelyezett kukákat ne húzza vissza, kollégáink lehetőség szerint hamarosan pótolják a lemaradást. 

– közölték hozzátéve, hogy környezetvédelmi okokból, ha megtelt a szelektív kuka, akkor se dobja senki a papírt, illetve műanyag flakonokat a kommunális (fekete) gyűjtőedénybe. Amennyiben a szelektív hulladék nem fér bele az arra rendszeresített kukába, a csomagolási vegyes hulladék áttetsző, lezárt zsákban, a papír pedig kötegelve helyezhető ki a kuka mellé. Az FKF a kukák ürítésekor az ily módon kihelyezett szelektív hulladékot is elszállítja.

A kulcsszó: járatoptimalizáció

Az elkülönítetten gyűjtött szelektív hulladék kidobható az FKF által üzemeltetett több száz szelektív gyűjtősziget egyikén is, valamint leadható Budapesten a 18 lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvar bármelyikén. 

Amint arról az Index is beszámolt, a X. kerületben egy évi 15 ezer tonna kapacitású hulladékválogató mű épült, ahová a házhoz menő szelektív hulladékbegyűjtés során elszállított vegyes csomagolási (műanyag és fém) hulladék mintegy 60 százaléka kerül. Budapest vezetése az új létesítmény üzembe helyezésétől várja, hogy javuljon Budapesten az újrahasznosítás aránya.

A szelektív hulladékgyűjtő járatok átszervezésére a fentiekkel összefüggésben, az egyes járatok optimálisabb kihasználása, a hatékony járatszervezés érdekében került sor.

– jelezték az FKF részéről, ahogyan azt is, hogy a fővárosban jelenleg „járatoptimalizáció" zajlik, amely során több kerület egyes körzeteiben módosul a szelektív kukák ürítésének rendje. A lakossági hulladék begyűjtési napjáról a társaság honlapján a hulladéknaptár ad naprakész tájékoztatást az adott lakóingatlanhoz tartozó hulladékbegyűjtési dátumokról.