Nézőpont: A magyarok többsége Ferenc pápát és Orbán Viktort tartja békepártinak

GettyImages-1486057545
2023.05.23. 07:30
A legismertebb vezetők közül Ferenc pápát (92 százalék) és Orbán Viktort (72 százalék) tartják a legnagyobb arányban békepártinak a magyarok – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban azt írták, hogy a többség egyértelműen háborúpártinak tartja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (53 százalék), Joe Biden amerikai elnököt (58 százalék) és Vlagyimir Putyin orosz elnököt (68 százalék).

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok hogyan ítélik meg a legismertebb vezetők pozícióját ebben a kérdésben.

A felmérés alapján 92 százalék gondolta úgy, hogy a Szentatya a leginkább békepárti, míg csupán 1 százalék gondolta úgy, hogy Ferenc pápa a háború pártján áll.

Mint írták: a szentatyán kívül csak a magyar kormányfőről gondolja a magyarok többsége, hogy a békét szeretné előmozdítani (72 százalék), és mindössze ötödannyian vélekednek ezzel ellenkezőleg (14 százalék).

Hozzátették, hogy Orbán Viktor békepártiságáról nemcsak a kormánypártiak (94 százalék), de még az ellenzékiek többsége (50 százalék) is meg van győződve. A Fidesz-szavazók körében szinte senki (1 százalék) nem gondolja, hogy ne a békét támogatná, míg a baloldaliak kevesebb mint egyharmada tudja ezt elképzelni (30 százalék).

Az orosz, az ukrán és az amerikai elnököt is háborúpártinak tartják

A  Nézőpont Intézet felmérése alapján a háború sorsát illetően a legnagyobb befolyással rendelkező nemzetközi szereplők megítélése egyértelműen háborúpárti.

A harcok folytatásában érdekelt a magyarok többsége szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (68 százalék), Joe Biden amerikai elnök (58 százalék) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (68 százalék) is – tették hozzá.  

Kisebbségben vannak azok, akik szerint a békére törekedne a támogatásokat fenyegetően követelő Ukrajna (30 százalék), a legnagyobb fegyverszállítónak számító Amerikai Egyesült Államok (23 százalék) vagy a háborút kirobbantó Oroszország (16 százalék) első számú vezetője – olvasható a felmérésben.

NI 20230522 Bekeparti
Fotó: nezopont.hu

Emmanuel Macron és Olaf Scholz megítélése volt a legmegosztóbb

A decemberben békekonferenciát tartó Emmanuel Macron francia elnökről 46 százalék feltételezte azt, hogy a békét szeretné előmozdítani, míg 35 százalék szerint valójában a háború pártján áll.

Az Ukrajnának egyre több fegyvert biztosító Németország vezetőjéről, Olaf Scholz kancellárról többen gondolják úgy, hogy a háború pártján áll (35 százalék), mint hogy fegyvernyugvást szeretne (33 százalék) – mutattak rá.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 15. és 17. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

(Borítókép: Ferenc pápa és Orbán Viktor. Fotó: Vatican Media / Vatican Pool / Getty Images)