Orbán Viktor új tisztséggel ruházta fel Szijjártó Pétert

2023.05.23. 08:43
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar–Sierra Leone-i Gazdasági és Műszaki Együttműködési Vegyes Bizottság magyar társelnöke lett. A tárcavezetőt Orbán Viktor nevezte ki ebbe a pozícióba.

A magyar kormányfő ezzel egyidejűleg – 2023. május 22-i hatállyal – Rentz Tamás Ádámot nevezte ki az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkárává – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Magyarország hivatalos lapja arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából 100 forintos címletű érmét bocsát ki május 23-án.

Az érme külső része (körgyűrű) réz (65 százalék), nikkel (15 százalék) és cink (20 százalék) ötvözetéből álló, a belső része (mag) réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből álló színesfémből készült.

Az érme külső átmérője 23,8 milliméter, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 milliméter. Az érme peremvastagsága 2,6 milliméter, súlya 8,6 gramm, a széle recézett – írták.

Az érme belső magjában a Magyar Honvédség jelmondata: „A HAZÁÉRT” felirat, a külső körgyűrűben, gyöngysorszegélyen belül, köriratban fent a „MAGYARORSZÁG”, lent a „175 éves a MAGYAR HONVÉDSÉG” felirat, valamint a „2023” verési évszám olvasható – írja az MNB tájékoztatója.

Az új 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozat gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is elérhető lesz – tették hozzá.