Nehezebben lesznek büntethetők az újságírók becsületsértésért

D SOS20230307015
2023.05.23. 11:17
Az Országgyűlés elfogadta Kocsis Máté, valamint Halász János kormánypárti politikusok javaslatát a Büntető törvénykönyv módosításáról. A változás az újságírók büntethetőségéről szól.

A kedden elfogadott módosításban úgy fogalmaznak, hogy

nem büntethető becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Az indoklásban kifejtették, „tekintettel arra, hogy az Alaptörvény IX. cikke külön alkotmányos értékként nevesíti a demokratikus közvélemény kialakításának szükségességét, a módosítás a közügyek szabad megvitatása körében, a sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján történő elkövetés vonatkozásában dekriminalizációt hajt végre”.

Leszögezték, ez nem azt jelenti, hogy az efféle jogsértések szankcionálása elmarad, hanem azt, hogy „a jogalkotó a közügyek szabad megvitatását olyan fontos értéknek tartja, amely esetén elegendő a polgári jogi – és egyéb közigazgatási – szankcionálás fenntartása”.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány közleményében arról olvashatunk, hogy a szervezet „még április elején fordult azzal a kéréssel Varga Judit igazságügyi miniszterhez és a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőihez, hogy fontolják meg a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségének enyhítését, az érvényben lévő büntetőjogi szabályok ugyanis túlzottan korlátozzák az újságírókat a munkavégzésükben.”.

(Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)