Novák Előd hiába kérte, nem függesztették fel mentelmi jogát

2023.05.23. 12:53
Az Országgyűlés kedden Novák Előd, valamint Hadházy Ákos mentelmi jogának felfüggesztéséről is szavazott, mindketten felfüggesztést kértek, de a képviselők többsége máshogy döntött.

„Papírforma szerint ismét elveszítem képviselői mandátumomat, ezúttal az Országgyűlés történetében először maga a plenáris ülés dönthet egy mandátum elvételéről majd a jogerős bírósági döntés után, ráadásul politikai akciók általi véleménynyilvánítás után rekeszthetnek ki az Országgyűlésből” – fogalmazott Novák Előd a parlament keddi ülésén, a mentelmi jogáról szóló szavazást megelőző felszólalásában.

A Mi Hazánk Mozgalom képviselője megjegyezte azt is, „13 év Fidesz-kormányzás után ott tartunk, hogy „míg Gyurcsány Ferenc mandátuma nincs veszélyben, az enyémet elveszik a szivárványos zászló leszedése és a Szabadság téri kommunista emlékmű elvileg tiltott önkényuralmi jelképeinek figyelemfelhívó eltávolítási kísérlete miatt, lelkiismereti kötelességemnek tekintett cselekedeteim halmazati büntetéséül”.

Novák Előd a mentelmi joga felfüggesztését kérte, majd hangsúlyozta, hogy eltörölnék ezt a „politikusi privilégiumot, hogy ne bújhassanak mögé a farizeus politikusok”.

Az ellenzéki képviselő által várt papírforma végül nem valósult meg, az Országgyűlés 72 igen, 23 nem, valamint 36 tartózkodás mellett fenntartotta Novák Előd mentelmi jogát.

Novák Elődhöz hasonlóan Hadházy Ákos független képviselő is mentelmi joga felfüggesztését kérte, de az Országgyűlés ebben az esetben is annak fenntartása mellett szavazott.