A Helsinki Bizottság kifejtette álláspontját a magyarországi börtönökről

2023.05.24. 07:24
A hivatalos adatok szerint Magyarországon van a legtöbb fogvatartott az Európai Unióban, és a kormány a túlzsúfolt börtönök miatt szabadon engedi az embercsempészeket. A Helsinki Bizottság most kifejtette álláspontját az esettel kapcsolatban.

Mint megírtuk, a kormány szerint az embercsempészek miatt nő a fogvatartottak száma idehaza, ezért szabadon engedik a rabokat. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unión belül a 100 ezer főre jutó fogvatartottak aránya Magyarországon és Lengyelországban volt a legmagasabb 2021-ben, mindkét országban 191 fő. A KSH és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága adatai alapján tavaly decemberben egy több évtizedes rekord dőlt meg, ugyanis

1990 óta nem voltak ennyien börtönben Magyarországon.

A külföldi rabok száma kifejezetten megugrott idehaza, az embercsempészek szabadon engedésével azonban drasztikus csökkenés várható.

Az RTL Híradó beszámolója szerint a Helsinki Bizottság a következő okokra vezeti vissza a börtönök túlzsúfoltságát:

  • A kiszabott börtönbüntetések hossza európai összehasonlításban magas, 2020-ban átlagosan 13,4 hónap volt.
  • Más EU-s országokhoz képest ritkábban alkalmaznak szabadságvesztéssel nem járó, enyhébb büntetéseket Magyarországon, mint más európai országokban, miközben nőtt az előzetes letartóztatottak száma is.
  • Továbbra is sokan vannak szabálysértési elzárásban, aminek egyik oka a rengeteg eljárás és kiszabott szankció, a másik pedig, hogy a meg nem fizetett pénzbírságokat rendre elzárásokra váltják át.
  • A bekerülők száma egyre nagyobb, kikerülni pedig egyre nehezebb. De csökken az úgynevezett reintegrációs őrizetesek aránya is, vagyis amikor a szabadságvesztés vége előtt az arra jogosult és érdemes személyek hazamehetnek, büntetésük hátralévő részét távfelügyelet mellett otthonukban tölthetik le.
  • Egyre kevesebb rabot engednek ki feltételesen, hiszen amíg 2019-ben tíz kérelmezőből csaknem nyolc szabadulhatott így, addig a járvány első évében már csak 62 százalékuk, 2021-ben pedig mindössze 55 százalékuk. 

Magyarország álláspontja

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára nemrég kijelentette, hogy Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.

Azt is elmondta, az embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények miatt fogvatartottak eltartásának éves költsége több milliárd forint. Egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.