Gömöri Zsolt másodfokon is felfüggesztett büntetést kapott

2023.05.25. 13:51
Sikkasztás miatt vádat emeltek Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) korábbi elnöke ellen, a hűtlen kezelés miatt folytatott nyomozást azonban bizonyítottság hiányában megszüntették.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2021. október 15-én kihirdetett elsőfokú ítéletével folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, amiért egy év – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 1 250 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Most a Fővárosi Törvényszék a másodfokú ítéletében helybenhagyta az elsőfokú végzést, csupán a tényállást változtatta meg folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésre. A döntést nagyjából negyven percig olvasta fel Zombori Éva tanácselnök, de Gömöri Zsolt nem hallgatta végig. A vádlott félidőben elhagyta a tárgyalótermet.

A vádirat szerint Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke volt, s egyben néhány gazdasági társaság is tartozott az érdekeltségi körébe. A vádlott az MPB-hez befolyt támogatási befizetések után 2009 áprilisa és 2014 júliusa között az érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok részére – az erről szóló elnökségi határozat alapján – úgynevezett közvetítői jutalékot fizetett ki.

A vád szerint az MPB egykori elnöke annak ellenére, hogy tudomással bírt arról, hogy az MPB és a támogatók közötti együttműködési, támogatási szerződések előkészítésében, létrejöttében a jutalékot kiszámlázó társaságok, valamint a sportklub képviselői ténylegesen nem működtek közre, mint az MPB-nél utalványozási jogkörrel rendelkező személy a számlákat utalványozta, így azok jogtalan kifizetése megtörtént.

Az ügyészség többek között jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat.