Böjte Csaba lányai: Nem szabad elfelejteni azt a sok jót, amit az alapítványtól kaptunk

DSZZS20220501007
2023.05.26. 09:19
Három, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedett nő mesélt kendőzetlenül a gyermekotthonokban eltöltött éveikről. Úgy vélik, hogy egy nagy rossz miatt nem lehet elfelejteni azt a sok jót, amit kaptak, és legfőképpen nem egy ember cselekedetei alapján kell megítélni az alapítvány egészét.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, harminc év börtönre ítélték azt a nevelőt, aki Böjte Csaba gyermekotthonaiban a vád szerint szexuálisan bántalmazott több gyereket. A szerzetes elmondása szerint nem is sejtette, hogy ilyen megtörténhet az intézményeikben, de miután megtudta, azonnal a hatóságokhoz fordult.

Három nő, akik a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál nevelkedtek, nemrég interjút adtak Skrabski Fruzsinának. A rendező hivatalos Facebook-oldalán megjelent beszélgetésből kiderült, hogy a Böjte Csaba gyermekotthonaiban nevelkedett nők úgy látják, egy rossz dolog miatt nem lehet semmissé tenni azt a sok jót, amit kaptak.

Domokos Liedia 2006-ban, tízévesen került az alapítványhoz. Elmondása szerint pár évvel később hazamehetett volna, azonban a gyermekotthonban annyi mindent megkapott, amit a saját szülei nem tudtak volna biztosítani a számára. Úgy véli, hogy az alapítványnál olyan szintű oktatást kapott, amit csak a tehetősebb családok engedhetnek meg a gyerekeiknek.

Mint mondta, ugyan az otthonban élő gyerekek féltek a nevelőktől, mert szigorúak voltak, de határozottan kijelentette, hogy nem éltek rettegésben.

Nem tudsz rettegésben élni ott, ahol ekkora szeretet van

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy a legdurvább büntetés, amit a rossz viselkedésért kaptak, az volt, ha valakit egy hónapra beosztottak mosogatni.

Mihaletzky Renáta Déván nevelkedett, ahol állítása szerint olyan élményekben volt része, és olyan lehetőségeket kapott, amelyekben a családja anyagi és egészségügyi helyzete miatt sosem lehetett volna része. Az alapítványt érő vádakkal kapcsolatban azt mondta, szerinte csak az hibázik, aki tesz is valamit. Mint mondta, elkerülhetetlen, hogy az ember egy ilyen csapdába beleessen, főleg, ha elsősorban a jó szándék vezérli.

Hibázni meg mindig lehet, és csak az hibázik, aki próbál valamit csinálni. Aki semmit sem tesz, szerintem az meg a legnagyobb hiba mind közül

– mondta Mihaletzky Renáta.

A három meghívott közül az egyik éppen abban a szovátai otthonban élt, ahol a bíróság által elítélt nevelő is dolgozott. Fechete Bálint Adél elmondása szerint a három fiútestvérének volt a nevelője a férfi, de ők nem tapasztaltak semmi ilyesmit, és ő maga is csak csupa jót tudna mondani a gyermekotthonban eltöltött éveikről.

A beszélgetésben arra is kitértek, hogy a szovátai intézményről az a hír járja, hogy az ottani nevelők különösen erőszakosak voltak, és sokat kiabáltak. A nő, aki jelenleg is az alapítványnál dolgozik, erről azt mondta, hogy szívesen látnak bárkit Szovátán, hogy a saját szemével megnézhesse, milyen körülmények között élnek a gyerekek.

Én azt hiszem, hogy az ördög a falra van festve, és nem így történt

– fogalmazott Fechete Bálint Adél.

Kollégái sem sejtették, hogy baj van

A Csíkszeredai Bíróság első fokon 30 év börtönbüntetést szabott ki arra a férfira, aki több mint tíz éven keresztül tucatnyi gyermeket bántalmazott. A vádirat szerint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány intézményeiben dolgozó nevelő 2007 és 2011 között kiskorúak ellen kétrendbeli nemi erőszakot követett el.

Tizenegy esetben szexuális agresszió, szexuális visszaélések, bántalmazás és rossz bánásmód vádpontjában találták bűnösnek.

A K. Sz. nevű vádlott 2011-ig dolgozott az alapítvány Szent László Gyermekvédelmi Központjában, ahol az első esetek történtek, ezután a Szent Katalin Gyermekvédelmi Központba került át, ahol a portál birtokába került iratok szerint folytatta a rémtetteket, amire egészen 2016-ig nem derült fény.

Kollégái a rendőrségi kihallgatáson azt vallották, hogy a vádlottra nem volt panasz, és nem is sejtették, hogy mi folyik a gyermekvédelmi intézmény falai között. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Böjte Csaba 2022. május 1-jén. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)