Hétvégente fémkeresővel loptak több millió forintos kincseket, amíg le nem buktak

2023.05.26. 15:40
Három férfi éveken keresztül úgy próbált meggazdagodni, hogy fémkeresővel pásztázták a földet feltáratlan régészeti leleteket keresve. Tervük – legalábbis eleinte – sikeresnek bizonyult, ugyanis húszmillió forint értékben találtak antik tárgyakat, melyek közül néhányat megtartottak, a többit pedig eladták. Végül lebuktak, az ügyészség pedig vádat emelt ellenük.

A régiségekkel seftelő csapat két tagja rokoni kapcsolatban áll egymással. A negyvenes éveiben járó apa és huszonéves fia már 2015-ben beszerezte a fémkereső műszereket, legálisan használni azonban nem tudták őket, engedély hiányában.

Szabadidejükben – hétvégente és munkaszüneti napokon – öt évig járták különböző somogyi kistelepülések környékét, hogy törvényen kívül kincseket keressenek.

Mivel a talált tárgyak a jogszabályok szerint az állam tulajdonát képezik, és nem hozhatók kereskedelmi forgalomba, a páros sorozatos lopást követett el, amikor a megtalált régiségeket eladták, illetve hazavitték trófeaként.

Márpedig nem kevés értékes tárgy került a csapat tulajdonába a műszereknek köszönhetően. Apa és fia az alábbiakkal gazdagodott:

  • egy negyvennégy darabból álló, összesen több mint 12 millió forint értékű középkori ezüsttallér-gyűjtemény,
  • egy 6 millió forint értékű, XIV. századi arany pecsétgyűrű,
  • bronzból készült használati tárgyak,
  • ékszereket és érmék.

Mindemellett az apa lakhelyén egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak a nyomozók, amiért súlyosabb büntetésre számíthat.

A csapat harmadik tagja 2019-ben szállt be a keresésbe saját – szintén engedély nélküli – fémkeresőjével. Ő közel kétszázezer forint értékű régészeti leletet talált meg, és tulajdonított el Beleg környékéről.

A Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt az apával és fiával szemben végrehajtandó, társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. A bíróság ezen kívül mindhárom vádlottal szemben pénzbüntetést szabhat ki – a felhalmozott gyűjtemény elkobzása mellett.