Pintér Sándor döntött a kék villogókról, már nem mindenkinek kell engedély

2023.05.26. 11:25
Pintér Sándor belügyminiszter megváltoztatta a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályait.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a jövőben nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez:

  • a közrendvédelmi, közlekedés-és határrendészeti szolgálati ág, idegenrendészeti szervének közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített, azonnali helyszíni rendőri intézkedést igénylő feladatok végrehajtása céljából használt,
  • a polgárőri szolgálat ellátására rendszeresített, a polgárőr szervezet üzemeltetésében, tulajdonában lévő
  • a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértői tevékenységéhez használt

 járműveire.

A belügyminiszteri rendelet módosítja még a mozgatható üzemmódú (mobil) figyelmeztető jelzést adó készülék használatát is. E szerint azt csak az adott feladat végrehajtásához szükséges időtartamra lehet a járműre felszerelni.

Továbbá figyelmeztető jelzést adó készülék felszerelésére hatósági engedély autómentőre is adható abban az esetben, ha a jármű üzemeltetési célja azt indokolja.

A jármű üzembentartója köteles a készülékek felszerelését és leszerelését a bejegyzésre okot adó körülménytől számított tizenöt napon belül a közlekedési igazgatási hatóságnál a járműnyilvántartásba bejegyeztetni. A járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe történő bejegyzéséig  a megkülönböztető és a figyelmeztető jelzést adó készülék nem használható – olvasható a Közlönyben.

A rendelet két hét múlva lép hatályba.

Többéves nagykövetcserékről is határoztak

Emellett több olyan köztársasági elnöki határozat is megjelent, amelyet még az előző államfő, Áder János hozott, de ennél frissebb államfői döntések is napvilágot láttak.

Novák Katalin még 2022 decemberében a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére Beck Andrásnak rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott, és megbízta a limai nagykövetség vezetésével, valamint Magyarország képviseletével Bolíviában. De most jelent meg a volt kijevi nagykövet, Íjgyártó István felmentéséről szóló határozat is.

Már idei döntés, hogy a jelenlegi államfő Szijjártó Péter javaslatára rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott Turbék Zoltánnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályának főosztályvezetőjének.

2023. május 25-én jelent meg Áder János volt köztársasági elnök határozata arról, hogy hozzájárult Ebrima Ousman Camara rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek a Gambiai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, párizsi székhellyel. Valamint Stephen Mubiru rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek az Ugandai Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, berlini székhellyel.

Az államfő váltást követően már Novák Katalin járult hozzá

  • Kristín A. Árnadóttir rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek az Izlandi Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, bécsi székhellyel;
  • Hemra Amannazarov rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek Türkmenisztán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, bécsi székhellyel;
  • Edgard Arturo Pérez Alván rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek a Perui Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, budapesti székhellyel;
  • Tamuna Liluashvili rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek Georgia magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé történő kinevezéséhez, budapesti székhellyel.

Továbbá az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára, a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel 2023. november 12-ei hatállyal Tóth Enikőt, valamint 2023. november 30-ai hatállyal nyugállományba helyezés iránti kérelmére tekintettel Rutkai Évát is felmentette bírói tisztségéből.