Szívhez szóló üzenetet tett közzé Suhajda Szilárd édesapja

2023.05.26. 09:14
A Himalája csúcsától szinte méterek választották el Suhajda Szilárdot, mikor május 25-én megszakadt vele a kapcsolat. Sokáig nem lehetett tudni, merre jár, életben van-e egyáltalán. Egy csoport aztán arról számolt be, hogy élve látták Szilárdot, akiért péntek reggel el is indult a mentőhelikopter és több serpa is. A hegymászó apja, Suhajda Tibor nemrég a Facebookon osztott meg egy üzenetet, melyet Szilárdnak címezve írt.

A hegymászó Facebook-oldalán május 25-én éjszaka közölték, hogy a hazai háttércsapat értesülései szerint egy csoport látta Szilárdot a Hillary-lépcső alján. A ruházata alapján vélték felismerni a férfit, aki életjeleket adott ugyan, de súlyos, fagy okozta sérüléseket szenvedett.

Legindi Tímea – az expedíció kommunikációs munkatársa, és egyben Suhajda Szilárd felesége – így írt férje túlélési esélyeiről: a realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.

A sportoló édesapja, Suhajda Tibor körülbelül egy órával a legfrissebb információkról beszámoló Facebook-poszt megjelenése után maga is közzétett egy bejegyzést közösségi oldalán.

Ebben szívhez szóló üzenetet fogalmazott meg fiának, leszögezve benne, hogy a végsőkig bízik a csodában.

Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el, és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj!

– olvasható Suhajda Tibor írásában.

„Veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted, és hogy a kis unokám, a fiad, Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni. […] Könnyes szemmel aggódva osztom meg én is a jelenlegi, biztató friss híreket… Szeretünk és nagyon várunk haza!” – írta az aggódó édesapa.

Suhajda Szilárdért május 26-án reggel indítottak el egy mentőhelikoptert és három serpát – utóbbiak jó esetben estére elérhetik a hegymászó feltételezett tartózkodási helyét.

Az Indexen megírtuk, hogy nem Suhajda Szilárd az egyetlen, akit jelenleg is keresnek a Mount Everesten. Összesen öt hegymászó – három külföldi mászó és két serpa – után folyik a kutatás. Az idei szezonban már elérte az egy tucatot azoknak az embereknek a száma, akik a hegyen vesztették életüket.