Nem ismerte el bűnösségét Deutsch Tamás apósának feltételezett gyilkosa

2023.05.30. 18:34
A gyilkosság másfél évvel ezelőtt történt Óbudán. Lazsányi László, a Csepel egykori labdarúgója, Deutsch Tamás politikus apósa volt az áldozat. A feltételezett tettest elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették.

Nem ismerte be bűnösségét a keddi előkészítő ülésen a férfi, akit egy másfél évvel ezelőtt, Óbudán elkövetett gyilkossággal vádolnak – közölte a Népszavával a Fővárosi Törvényszék. Konkrétumokat nem árultak el, de arról az esetről lehet szó, amely 2021 decemberében történt a III. kerületi Nánási úton. A gyilkosság áldozata Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének az apósa, Lazsányi László volt. 

A Fővárosi Ügyészség még márciusban emelt vádat egy 58 éves férfival szemben, aki 2021 decemberében, egy óbudai vendégház egyik lakásában szóváltásba keveredett az ingatlan üzemeltetőjével, akit egy vadászkéssel többször megszúrt. 

A 2021. decemberi gyilkosságról az Index is beszámolt. Először még csak azt lehetett tudni, hogy egy ismertfideszes politikus apósa volt a gyilkosság áldozata, később kiderült, hogy Deutsch Tamás apósáról van szó. Lazsányi László a Csepel labdarúgója volt.

Tettlegességig fajult az elhúzódó vita

A vádirat szerint a vádlott 2020 májusától lakott a sértett által üzemeltetett, III. kerületi vendégház egyik lakásában, de már a beköltözésétől kezdve vita volt közte és a sértett között a lakáshasználati díj miatt.

A helyzet továbbfajult, miután a vádlott 2021 júniusától már egyáltalán nem fizette a lakás után a havi használati díjat. A sértett az ezt követő hónapokban legalább hat alkalommal szólította fel a vádlottat, hogy – mivel megszűnt a lakáshasználati joga – a személyes tárgyait szállítsa el az ingatlanból, a férfi azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a felszólításokat, és 2021 augusztusában még birtokvédelmi eljárást is kezdeményezett a sértettel szemben.

A felek emellett kölcsönösen tettek egymás ellen feljelentést a rendőrségen. A sértett rongálás miatt jelentette fel a férfit, mivel az többször is feltörte a ház, valamint a lakás bejárati ajtaját, majd ott töltötte az éjszakát.

A LEGUTOLSÓ ZÁRTÖRÉS ÉPPEN AZ ELKÖVETÉS ELŐTTI NAPON TÖRTÉNT.

Ilyen előzmények után a sértett másnap, 2021. december 3-án, az előző napon történt rongálás miatt újabb feljelentést tett a rendőrségen. Még ugyanezen a napon, este 6 óra körül az elkövető újból megjelent a III. kerületi ingatlannál, ahol egy vadászkéssel ismét felfeszítette előbb a ház, majd pedig a lakás bejárati ajtaját.

Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd felment a lakásba, ahol közte és a vádlott között ismét szóváltás alakult ki, ami ezúttal tettlegességig fajult. A vádlott először állon ütötte a sértettet, majd a nála lévő vadászkéssel többször megszúrta a védekezni próbáló férfit a hasán, a vállán és a kezén.

A vádlottat elmeorvosi vizsgálatnak is alávetették.