Rendőrségi akciónak álcáztak egy rablást Miskolcon

2023.05.30. 12:49
Házkutatásra hivatkoztak, majd bezárták a kutyára vigyázó férfit a fürdőszobába, míg átnézték az ingatlant. Közel 7 millió forint készpénzt és értéktárgyakat vittek el.

Két férfi még 2022 januárjában egy este, fejükön csuklyát viselve, baseballütővel felfegyverkezve, „rendőrség, házkutatás!” felkiáltással bementek egy miskolci lakásba. Az ott tartózkodó férfit földre kényszerítették, pénzt és a ház előtt parkoló gépjármű kulcsait követelték tőle. A sértett közölte, hogy a tulajdonosok nincsenek otthon, ő csak a kutyára vigyáz, ekkor az egyik támadó a fürdőszobába vitte, ráparancsolt, hogy ne merjen mozdulni, majd rázárta az ajtót.

A két férfi átkutatta a lakást, három különböző sértett sérelmére közel 7 millió forint összeget kitevő eurót, mobiltelefonokat, férfikarórákat, parfümöt vettek el. Amikor megpróbálták elhagyni a lakást, azzal szembesültek, hogy a beszorult bejárati ajtón keresztül nem tudnak távozni. Ekkor a fürdőszobába zárt sértettet utasították arra, hogy nyissa ki az ajtót, de az neki sem sikerült, így visszazárták a fürdőszobába, majd az ablakon kimászva elmenekültek az épületből.

A vádlottak az elvitt értékeket egymás között fele-fele részben elosztották. Egyikük egy – egyébként hamis márkás – karórát harmadik férfinak adta át azért, hogy rejtse el. A férfi tudta, hogy a karóra bűncselekmény elkövetéséből származik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség a férfiakkal szemben – akik közül az egyik büntetett, míg a másik büntetlen előéletű – fegyházbüntetést, pénzbüntetést, valamint közügyektől eltiltást, illetőleg vagyonelkobzást indítványozott.

A karórát elrejtő, büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.