2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Hatéves kisfiával büntetőfékezett, baleset lett a vége

2023.05.30. 19:28
A 46 éves, büntetlen előéletű karcagi férfi két éve azért okozott közlekedési balesetet, mert kérdőre akart vonni egy nőt, aki szerinte „bevágott” elé a körforgalomba. A férfi mellett utazott hatéves gyermeke is, végül a Szolnoki Törvényszék másodfokú döntése alapján negyedmillió forint pénzbüntetésre és a közúti járművezetéstől való végleges hatályú eltiltásra ítélték.

A férfi a hatéves gyermekével utazott még 2021. július 7-én személygépkocsijával Karcagon. Egy körforgalomhoz érve a férfi úgy látta, bevágtak elé – és ezzel kezdődtek a bajok. 

A férfi ezután azt találta ki, hogy számon kéri a nőn az állítólagos szabálytalanságot, és folyamatosan dudálva üldözőbe vette. A nő kihajtott a körforgalomból, a vádlott utána eredt.

A záróvonalat figyelmen kívül hagyva, a forgalom elől elzárt területen áthajtva megelőzte, majd mindössze 2-3 méterrel előtte, féktávolságon belül fékezni kezdett.

A nő nem tudta elkerülni az ütközést, és 37 kilométer per óra körüli sebességgel a férfi autójának hajtott. A balesetben senki sem sérült meg, de mindkét személygépkocsiban jelentős károk keletkeztek. 

A Szolnoki Törvényszék tájékoztatása szerint a büntető törvénykönyv rendelkezései szerint a „közúti veszélyeztetés” bűncselekményt követi el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki. A bűntett 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az indoklásban szerepel, hogy a férfi tettével közvetlenül veszélyeztette a balesetben részes másik jármű sofőrje és saját utasa, a mindössze 6 éves kisfia életét, testi épségét. 

Az ügyben 2022. április 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság 2022. október 19-én tárgyalást tartott, majd 2022. október 24-én ítéletet hirdetett. A vádlottat – aki tagadta bűnösségét – közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége miatt 1 év 3 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele  szemben, és – figyelemmel arra, hogy a vádlott az ügyben elvégzett pszichológus szakértői vizsgálat alapján a közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan – végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2023. május 19-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.