Reagált az Indexnek a Honvédelmi Minisztérium a vezérkari főnököt érintő feljelentésre

2023.05.31. 20:10
Feljelentették Böröndi Gábort, a honvédség vezérkari főnökét. A vád szerint megalázóan bántak a honvédség sofőrjeivel, és nem közölték velük, hogy mennyi időre és milyen képzésre viszik őket. A Honvédelmi Minisztérium azt írta az ügyben az Indexnek, hogy a vezérkari főnök és a Magyar Honvédség a hatályos jogszabályok szerint járt el. A tárca szerint névtelen feljelentés történt, ismeretlen tettes ellen.

„A szomszédunkban dúló háború elhúzódására kell felkészülnünk. A Magyar Honvédség vezetésének egyik kiemelt feladata, hogy felkészült, harcképes állapotba hozza a honvédség állományát. Háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható, részükre gyakorlat elrendelhető. Egy gyakorlat lehet betervezett és váratlan, utóbbit semmi nem tiltja, a Szolgálati Szabályzat a szóbeli parancs intézményét is ismeri” – közölte a Honvédelmi Minisztérium az Indexszel, azt követően, hogy beszámoltunk a honvédség parancsnokát érintő feljelentésről, amit az ügyészség is megerősített. 

A feljelentők szerint a honvédség sofőrjeivel megalázó módon bántak, nem közölték velük, hogy hová viszik őket képzésre, és mennyi ideig kell távol lenniük. Böröndi Gábor feljelentője szerint a sofőröket nem hagyták aludni, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett végezniük.

A parancsnoki gépjárművezetőkre ugyanazon elvárások és kötöttségek vonatkoznak, mint az állomány többi tagjára. A beosztásuk ellátásához szükséges képességeket kiképzés útján szerzik meg, erre ebben az esetben egy többnapos harcászati felkészítő foglalkozáson került sor, a 600 ember és több mint 200 eszköz közreműködésével végzett Kék Villám gyakorlat keretében 

– közölte kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium. Álláspontjuk szerint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény kimondja, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke vezetési jogkörében kidolgozza a honvédség felkészítésének és kiképzésének rendjét, és biztosítja annak végrehajtását.

Természetesen mint minden alkalommal, a Magyar Honvédség ezúttal is a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el

– közölte az Indexszel állásfoglalását az érintett tárca. A Honvédelmi Minisztérium információi szerint névtelen feljelentés történt ismeretlen tettes ellen.

Nem indult nyomozás az ügyben

A sofőröket a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára vezényelték egy vezénylőzászlós vezetésével. A feljelentő szerint Szentendrén nem mondták meg a sofőröknek, hová mennek, sem azt, hogy mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A Szabad Európa cikke szerint a lap olvasója és a feljelentő is azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A feljelentő szerint a távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat. Nyomozás az ügyben egyelőre nem indult.