Feljelentették a honvédség parancsnokát

2023.05.31. 16:44
A feljelentők szerint a honvédség sofőrjeivel megalázó módon bántak, nem közölték velük, hogy hova viszik őket képzésre és mennyi ideig kell távol lenniük. Böröndi Gábor feljelentője szerint a sofőröket nem hagyták aludni és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett végezniük.

A Szabad Európához eljutott dokumentum és két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett parancsnokát. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a lapnak: megérkezett az ügyészséghez a feljelentés, ám az ügyben egyelőre nem indítottak nyomozást. 

A feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, az, amely miatt Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja írásbeli kérdéssel fordult a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez. Sajtóhírek szerint a gyűlésen Böröndi Gábor erős kritikát fogalmazott meg a honvédség sofőrjeivel szemben

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül különböző feladatokat kaptak, mindez a Szabad Európa szerint megalázó volt a sofőrök számára. 

A feljelentés anonim változata többes szám első személyben íródott. A lapnak sikerült kapcsolatba lépnie a feljelentővel, aki azt írta, hogy inkognitóban akar maradni, mert fél az esetleges retorzióktól.

A Honvédelmi Minisztérium korábban írásban jelezte, hogy nem csak gépkocsivezetők vettek részt a gyakorlaton, amellyel a Magyar Honvédség összehaderőnemi képességét kívánták felmérni: „a kiképzési feladatban hatszáz ember és több mint kétszáz műszaki eszköz vett részt”.

A feljelentéshez több hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a Honvédelemi Minisztérium rögzítette. 

Az elsőn Böröndi Gábor arról beszél, elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, mert azokat aktualizálni kell”, ezzel a vezérkar főnöke szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút. A hangfelvétel szerint Böröndi Gábor a honvédség szervezeti és működési szabályzatáról is negatív véleményt fogalmazott meg.

A Szabad Európa  birtokában lévő második hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, hogy a honvédséget valójában „a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja. Majd elhangzik, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie, az érintettek felszállnak a buszra, és „kiképzésre” mennek, a jelen lévő tiszteknek maguknak kell hazavezetniük.

Megalázó bánásmód miatt tettek feljelentést

A sofőröket a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára vezényelték egy vezénylőzászlós vezetésével. Elvileg Szentendrén nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, hogy mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A lap olvasója és a feljelentő is azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

A feljelentő szerint a távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia. Az illető ugyanakkor abban bízik, hogy a feljelentés nyomán az ügyészség tanúként minden sofőrt kihallgat majd, ahol mindenkit igazmondási kötelezettség terhel, így megerősítik a feljelentésben foglaltakat.

A Böröndi Gábort érintő feljelentés miatt megkerestük kérdéseinkkel a Honvédelmi Minisztériumot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.