Felhőszakadás, záporok és zivatarok zavarhatják meg az év utolsó tavaszi napját

2023.05.31. 06:06
Csak az ország északi fele mentesülhet az átmeneti záporoktól és zivataroktól. Az Országos Meteorológiai Szolgálat több vármegyére is citromsárga figyelmeztetést adott ki. Front ugyan nem lesz felettünk, de az érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, rosszullét jelentkezhet.

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk délebbi tájain viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése – írja az Időkép. Itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet.

Hajnalban 8 és 16, délután 25 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szerdán főként a déli, délkeleti tájakon alakulhatnak ki újabb zivatarok. Intenzív cellák ekkor is előfordulhatnak felhőszakadás (25–30 milliméter), kisebb eséllyel átmeneti viharos széllökés (6065 kilométer per órás), illetve jégeső (12 centimétert nem meghaladó átmérő) kíséretében.

captures chrome-capture-2023-4-30 (4).png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológia Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki:

  • Baranya, 
  • Bács-Kiskun, 
  • Békés, 
  • Csongrád-Csanád,  
  • Hajdú-Bihar
  • és Tolna vármegyére. 

Sokak számára megterhelő lesz

Szerdán sem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet. A záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras  • Tippek
  • Biztosítás