2300 háztartásban ment el az áram egyetlen részeg ember miatt Bács-Kiskun vármegyében

2023.06.01. 11:42
A Kecskeméti Járási Ügyészség tájékoztatása szerint jármű önkényes elvétele, ittas járművezetés és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy utcán parkoló autót elkötve, ittasan nekiütközött egy villamos felsővezetéket tartó oszlopnak, és emiatt 2300 fogyasztó másfél órán át áram nélkül maradt.

A tiszakécskei férfi jogosítvány nélkül, ittas állapotban szállt be egy utcán talált nyitott autóba még 2022. december 30-án. A férfi vérében ekkor több mint 1,87 ezrelék alkohol volt. A vádlott útközben elveszítette az uralmát a jármű felett, és a szemközti padkára sodródva nekiütközött egy felsővezetéket tartó villanyoszlopnak.

A baleset következtében az oszlop kitört, a felsővezeték megrongálódott, ráadásul emiatt 2300 háztartásban több mint másfél órán keresztül szünetelt az áramszolgáltatás. Az ittas sofőr a felsővezeték megrongálásával 670 ezer forint kárt okozott az áramszolgáltató cégnek.

A vádlott mindezzel több KRESZ-szabályt is megszegett, így azt is, hogy járművet csak az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, továbbá járművel mindig a forgalmi, időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni – írja az ügyészség.

Az ügyészség a többszörösen büntetett férfit jármű önkényes elvételének bűntettével, valamint ittas járművezetés és közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétségével vádolja, és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, továbbá járművezetéstől eltiltását indítványozza.