Örülhetnek a pecások: véget ért egy horgászati tilalom

2023.06.01. 11:43
Május 31-én (szerdán) éjfélkor véget ér a pontyra és hat másik halfajra kivetett tilalom. A compó, a kősüllő és a harcsa viszont továbbra is védelmet élvez.

Véget ért a ponty fajlagos tilalmi ideje, amely május 2-től 31-ig tartott. Ezenkívül további hat halfaj ( garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, márna, paduc  domolykó) is felszabadult a korlátozás alól a Pecaverzum szerint.

Vagyis ezeket a fajokat most már ki lehet fogni a szabályok adta keretek között – három másik faj azonban továbbra is védett maradt.

A compó és a harcsa június 15. után szabadul a korlátozás alól, míg a kősüllő egészen június végéig tilalom alatt áll.

A Pecaverzum emlékeztetett arra, hogy a harcsahorgászok számára az idei évben jelent meg egy fontos változás. Egészen a tavalyi évig az a szabály volt érvényben, hogy tilalmi időszakban a legalább 100 centiméteres példányok megtarthatók. Ezt azonban eltörölték, és 2023-tól a tilalmi időszakban is teljes védelmet élvez a harcsa, minden egyedet vissza kell engedni.

Mint ismeretes, a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM-rendeletben foglaltak szerint ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.