Az ötödrendű vádlott szerint Schadl György havonta 300 milliót keresett

MG 3983
2023.06.01. 13:39
Csütörtökön folytatódott a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye, a Schadl–Völner-per. A hatodik tárgyalási napon az ötödrendű vádlott, A. Tamás állt a bíróság elé, aki részben beismerte bűnösségét. A bírónő részleteket olvasott fel a vádlott nyomozati szakban tett vallomásaiból, amelyekben azt állította, hogy Schadl György, aki jó kapcsolatban áll Rogán Antal miniszterrel, havonta 300 milliót keres, mert a végrehajtók „tejelnek neki”, de ő intézte a Borkai Zsolt volt győri polgármesterről készült szexvideó ügyét is. Állításait azonban semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani.

A Schadl–Völner-per csütörtöki tárgyalásának kezdetén már megszokott jelenetek játszódtak le a Fővárosi Törvényszéken: kommandósok kíséretében vezették be a tárgyalóterembe bilincsben, vezetőszáron az elsőrendű vádlottat, Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnökét és R. Róbert harmadrendű vádlottat. Schadl azonban még a folyósón indulatosan rászólt az egyik fotósra, hogy ne fényképezze, noha egyébként szájmaszk takarta el az arcát. R. Róbert azonban nyugtatóan fordult hozzá: „Ugyan, hagyjad! Nem mindegy?”

Részben beismerte bűnösségét

A bírósági tárgyalás hatodik napján a korrupciós per egyik epizódszereplője, az ötödrendű vádlott, A. Tamás állt a bíróság elé. A vádirat szerint ügyésznek adta ki magát, hogy elhitessék a Mátrix Oktatási Intézmény tulajdonosával, több millió forintért a magasabb szinteken intézkedni tudnak az elhúzódó engedélyeztetési eljárás felgyorsításáért.

A. Tamás remegő kézzel olvasta fel vallomását, amelyben részben beismerte a bűnösségét, de azt kereken tagadta, hogy ügyésznek adta volna ki magát.

Az ötödrendű vádlott elmondása szerint ő tényleg közbenjárt az engedélyeztetési ügyben, de a pénzért jogi munkát végzett. Azt viszont elismerte, hogy a megszerzett információkért pénzt kért.

Vallomása után dr. Tóth Erzsébet tanácsvezető bíró kérdésére közölte, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában nem kíván kérdésekre válaszolni. Ezt követően a megszokott forgatókönyv szerint a bírónő részleteket olvasott fel a vádlott nyomozati szakban tett vallomásaiból.

Miniszteri kapcsolat, biliárdasztal, szexvideó

A 24.hu tudósítása szerint ezekből az körvonalazódott, hogy a férfi elsősorban a harmadrendű vádlottal volt szorosabb kapcsolatban, aki a szintén a vád tárgyát képező csecsen emberrablási ügy kitervelője volt. Vallomásaiból fény derült arra, hogy a harmadrendű vádlottól, R. Róberttől számos érdekes, légből kapottnak tűnő történetet hallott. Például:

  • Schadl nagyon jó kapcsolatban áll Rogán Antal miniszterrel.
  • Schadl havonta 300 milliót keres, mert a végrehajtók „tejelnek neki”.
  • Nemrég újították fel a végrehajtói kar épületét, amelyben biliárdasztal is van.
  • Egy felszámolási ügyben való közreműködés kapcsán több bíró lefizetése is szóba került, állítólag „csak tízmilliót” kértek.
  • Rogán Antal ki akarja túrni minisztertársát, Szijjártó Pétert, és kompromittáló anyagokat is beszereztek róla.
  • Schadl intézte a Borkai Zsolt volt győri polgármesterről készült szexvideó ügyét.

A fenti állításait azonban semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani.

Folytatás június 5-én

A nagy érdeklődéssel kísért per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet. Eddig hat tárgyalást tartottak.

Az újabb tárgyalás június 5-én lesz, amikor a huszadrendű vádlottat, Sz. Gábort hallgatják meg.

Június 6-án kerül sorra a kecskeméti P. házaspár, akik a vád szerint közreműködtek abban, hogy egy alapítványi tulajdonban álló általános iskola megkaphassa a működési engedélyét. Június 13-án, 15-én és 20-án tanúkat hallgat meg az ügyben a Fővárosi Törvényszék. Információink szerint várhatóan októberben folytatódik a per.

(Borítókép: A Schadl-Völner per tárgyalás 2023. február 17-én. Fotó: Németh Kata / Index)