A Blahát átadták, az állami támogatást felvették, de van még vele munka

2023.06.02. 12:55
A Blaha Lujza teret azért kellett a tavalyi év végén átadni, hogy az állam ne vonja vissza a támogatási összeget. Decemberben azonban a vizes berendezések működőképességét nem lehetett letesztelni, így csak most tavasszal derült ki, hogy nincs minden rendben.

A felújított Blaha Lujza teret 2022 decemberében adták át hivatalosan, azonban a vízi játéknak nevezett szökőkútszerű látványosságot nem helyezték üzembe. Akkor az volt az indok, hogy a tesztelését – a gomba szökőkúttal együtt – csak tavasszal lehet elvégezni. Amikor most erre sor került, kiderült, hogy a szivattyújával akadt egy kis gond, így a vízi játék azóta sem üzemel. 

A Blaha Lujza tér felújítását egymilliárd forinttal támogatta a Belügyminisztérium. Erről a fővárosnál azt közölték, hogy

az állami támogatási szerződés lejárt 2021. év végén. Ezt az állami forrást ha nem használtuk volna fel, az állam visszaveszi. A támogatás kifizetéséhez szükséges munkákat elvégeztük határidőre, ezért az állami támogatás teljes összege megérkezett az önkormányzathoz.

A szökőkúttal kapcsolatban felvetődő kérdésre Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, az üzempróba alatt derült ki, hogy probléma van a szivattyújával, és ennek feltárása után volt is egyeztetés a kivitelezővel, ahol a városvezetés jelezte, hogy meg kell csinálni a szerződés szerinti tartalomnak megfelelően.

Tájékoztatást kértünk a fővárostól is, ahol a burkolatba süllyesztett vízi játékról azt írták, hogy az alapvetően működőképes, csak ki volt kapcsolva az elmúlt egy hónapban. 

Nemrég finomhangolási munkák zajlottak, ez magától értetődő ilyen összetett szerkezetnél. Ennek során a teljes körű üzempróbák során tapasztalt hibákat a kivitelező már garancia keretében kijavította. A vállalkozó 60 hónap garanciát vállalt a szerződésében.

A vízi berendezések (azaz a gomba szökőkút, a vízi játék és a növények öntözőrendszerének) üzemeltetője a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió.

A tér felújítását célzó beruházást a főváros készre jelentette, de Ughy Attila szerint nincs minden eleme rendben. A Fidesz fővárosi képviselője azt mondta, nem az eredeti terveknek megfelelően történt a vízi játék kivitelezése, ezért a szükséges javítási munkák több 10 millió forintból végezhetőek csak el. 

A helyszínen járva valóban azt láttuk, hogy míg a gomba szökőkút működött, a burkolatba süllyesztett vízi játék teljesen száraz volt.

Az öntözőberendezés nettó 6,96 millió forintba, míg a vízi játék megépítése nettó 78,38 millió forintba került a budapestieknek.  • Tippek
  • Bankszámla